De invordering van het rijbewijs

Het komt soms voor dat de politie een rijbewijs invordert. Het zal echter alleen onder zeer extreme omstandigheden voorkomen en als je je goed aan de regels houdt dan zal dit uiteraard nooit gebeuren.

Een rijbewijs kan onder andere worden ingevorderd als je meer dan 50 km/u te hard rijdt, een te hoog alcoholgehalte hebt of als je weigert mee te werken aan een alcoholcontrole. De politie kan tevens overgaan tot het invorderen van een rijbewijs als je je niet aan de verkeersregels houdt en de politie vindt dat je het overige verkeer ernstig in gevaar hebt gebracht.

De politie moet een rijbewijs volgens de standaardprocedure binnen drie dagen doorsturen naar de officier van justitie. De officier zal daarna binnen 10 dagen een beslissing maken wat er gaat gebeuren. Het rijbewijs kan worden ingehouden of worden teruggegeven aan de bestuurder.

De officier kan het rijbewijs echter alleen inhouden als je binnen 5 jaar meerdere overtredingen hebt gemaakt, als je meer dan 70km/u te hard hebt gereden of een veel te hoog alcoholgehalte hebt gehad.

Als de officier je rijbewijs inhoudt, dan zal de zaak binnen 6 maanden voor de rechter verschijnen en de rechter zal vervolgens bepalen hoe lang je je rijbewijs kwijt bent. Dit kan afhankelijk van de frequentie en het type overtreding tussen de 2 en de 10 jaar zijn.

Als je het niet eens bent met de beslissing van de politie of officier, dan kun je een klaagschrift indienen. Het is hierbij van belang dat je zelf het klaagschrift indient.  In het klaagschrift kan de rechtsgeldigheid van de invordering worden aangevochten, maar er kan ook worden aangetoond dat je het rijbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld voor je werk. In dit geval kan de rechter besluiten het rijbewijs terug te geven.

Als het klaagschrift wordt afgewezen, dan zal je rijbewijs definitief worden ingevorderd. In dit geval zal je je rijbewijs dus een tijdje kwijt zijn. Houd er dan ook rekening mee dat de autoverzekering een stuk duurder zal zijn nadat je je rijbewijs terug hebt gekregen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*