Verschil tussen advocaat en jurist

,

We hopen allemaal zo min mogelijk gebruik te hoeven maken van juridische ondersteuning. Niet alleen omdat dergelijke steun in de meeste gevallen redelijk prijzig is, maar vooral omdat het inschakelen van juridische ondersteuning een teken is dat u zich in een vervelende situatie bevindt.
Wanneer u echter toch juridische bijstand nodig heeft, is het belangrijk om de juiste keuze te maken: Schakelt u een advocaat of een jurist in? En wat is het verschil eigenlijk?

Verschil Advocaat en Jurist

Het verschil tussen een jurist en een advocaat is het wel of niet gevolgd hebben van een beroepsopleiding die is aangesloten bij de Orde van Advocaten. Wanneer iemand aan de universiteit zijn meestertitel behaalt in Rechten is die persoon jurist. Wanneer deze jurist vervolgens een beroepsopleiding volgt en wordt beëdigd, is hij of zij advocaat. Elke advocaat is dus jurist, terwijl dit andersom niet altijd geldt.
Een ander verschil is dat een jurist volgens het ‘no cure, no pay’ principe mag werken en een advocaat niet. Het ‘no cure, no pay’ principe houdt in dat men enkel dient te betalen wanneer de opdracht tot een goed einde is gebracht.

Wanneer wie?

Het is van belang om na te gaan in welke situaties een jurist toereikend is en wanneer een advocaat verplicht is. Een advocaat is onder andere verplicht bij echtscheidingen, geldvorderingen boven €5.000, het gerechtshof en de Hoge Raad.
Er zijn echter ook veel zaken waarbij een advocaat niet verplicht is en een jurist u voldoende bijstand kan bieden. Voorbeelden van dit soort zaken zijn sociale zaken, huurzaken, consumentenzaken tot €5.000, schuldsaneringen en fiscale zaken.

Waar vind ik een goede advocaat?

Het is belangrijk om een deskundige advocaat in te schakelen om u bij te staan. Één van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een geschikte advocaat is het gevoel dat u heeft bij deze advocaat. U gaat ten slotte een belangrijk proces aan met deze advocaat en een persoonlijke klik vergemakkelijkt dit proces. Vaak kunt u vooraf in een oriënterend gesprek kennismaken en de zaak volledig uitleggen. Op basis van deze gesprekken kunt u een beslissing nemen om wel of niet met de desbetreffende advocaat in zee te gaan. Schroom dus niet om een gesprek aan te vragen, want het is belangrijk om de juridische zaak als team aan te gaan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*