Wie is wat in de keuken

Het beroep van kok is net zo oud als de kunst van het koken. Door de eeuwen heen is er een heel systeem ontstaan wat kwa hierarchie niet onderdoet voor het leger. Dit rangorde systeem is universeel, of je nou een freelance kok aan huis bent of in vaste dienst. Een zzp kok is in principe een buitenstaander maar zodra hij/zij de keuken binnenstapt dan ligt de rol vast.

Welke ‘rangen’ zijn er nou precies?

De Chef de cuisine ofwel de chef kok. Het moge duidelijk zijn dat dit de baas is in de keuken. Deze kok zet de strategie uit, de menu’s, stuurt het personeel aan en is eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de keuken, inclusief de inkoop.

De Sous-chef , dit is de tweede kok. In de praktijk neemt deze kok de directe leiding tijdens het koken en doet ook vaak de inkoop. Als de chef kok er niet is dan is de sous-chef de baas.

De Annonceur, dit is de afroeper van de gerechten, in principe een van de laagste rangen in de keuken maar wordt vaak waargenomen door de chef kok welke dan tegelijkertijd de hoogste en de laagste rang heeft.

Helemaal onderaan staat de leerling kok, lager nog dan de afwassers. De leerling kok moet alles nog leren en zoals het in een vakberoep betaamt is het gebruikelijk dat er lange uren worden gedraaid en veel ondankbare klussen moeten worden verricht.

Dan zijn er nog diverse gespecialiseerde koks die de verantwoordelijkheid hebben over specifieke gerechten zoals bijvoorbeeld de Poissonnier, de kok voor warme visgerechten. De Saucier, kok voor sauzen en de potager, kok voor soepen.

En dan zijn er nog de afwassers. Dit zijn geen koks maar geen enkele keuken kan zonder dus vandaar dat ook zij worden genoemd in de ranglijst!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*