Het moet toch niet gekker worden: een gekoelde bandana!

, ,

Bandana Tribal Skull

Een bandana is een multifunctioneel kledingstuk dat bestaat uit een vierkante of driehoekige lap katoen, linnen of zijde die je op verschillende manieren kunt vouwen en knopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of een bandana is bruikbaar. Ga maar na: je kunt dit praktische kledingstuk inzetten als hoofdbedekking, bescherming tegen de zon, halsdoek, zakdoek, babyslabbetje, mitella, stofdoek, stofmasker en nog veel meer. Niet dat deze voorbeelden allemaal zo direct voor de hand liggen, maar het geeft wél de flexibiliteit aan van de bandana als kledingstuk.

Je komt bandana’s tegen in allerlei formaten, kleuren en bedrukkingen en ook dat verklaart de populariteit van dit in wezen simpele attribuut. Voor ieders smaak en behoefte is er wel een bandana te vinden en sommigen gebruiken hem rond pols of enkel als versiering. In warmere streken kun je zelfs bandana’s kopen met ingebouwde waterkussentjes. Je legt zo’n bandana dan simpelweg een tijdje in de koelkast en voilà, je hebt een goedkoop middel dat de drager lange tijd verkoeling geeft. Nou is zo’n gekoelde bandana niet echt vaak nodig in ons Nederlandse klimaat, maar je kunt aan dit voorbeeld wél zien hoe vindingrijk mensen omspringen met dit handige kledingstuk.

Handige gebruiksmogelijkheden van een bandana

Je kunt een bandana gebruiken voor allerlei doeleinden. Daarom maar even een paar voorbeelden uit verleden en heden:

– Cowboys droegen bij het opdrijven van kuddes een bandana over hun gezicht om opwaaiend stof tegen te houden en om de mestgeur zoveel mogelijk buiten te sluiten. Ook tegenwoordig vind je nog steeds cowboys in veel Zuid-Amerikaanse landen.

– Boeren, cowboys en andere werkers met zware lichamelijke arbeid gebruiken de bandana als zweetdoek rond hun nek en om te voorkomen dat er stof hun kraag binnendringt.

– in verafgelegen gebieden waar spontaan branden in begroeiing ontstaan, gebruiken vrijwillige brandweerlieden dikwijls een bandana om het inademen van stof en rook tegen te gaan.

– Dansers en atleten dragen in veel gevallen bandana’s als hoofdband om haren en zweet uit hun gezicht te houden.

– Een bandana is een populaire hoofdbedekking bij keukenpersoneel om te voorkomen dat er haren terechtkomen in het eten dat ze klaarmaken.

Zo zijn er nog een boel andere voorbeelden te noemen, maar de gedachte is duidelijk.

Bandana: ideaal voor motor en wintersport

De meest gebruikte soort bandana is het driehoekige model dat bikers en wintersporters gebruiken om neus en mond te beschermen tegen vervelende weersomstandigheden. Dit type bandana is verkrijgbaar met allerlei stoere prints die er cool uitzien als je op de motor zit of de piste afdaalt. Het grote voordeel van een bandana is dat je hem altijd bij de hand hebt omdat hij nauwelijks plaats inneemt. Je neemt hem mee in een zak van je motorjack of parka, maar nog gemakkelijker is natuurlijk om hem simpelweg rond je nek te binden.

Als je niet beschikt over een integraal- of systeemhelm is het een ideaal middel om te voorkomen dat je stof, zand en vliegjes in je mond of neus krijgt. Bovendien biedt een bandana bescherming tegen gure wind en sneeuwvlagen als je op de motor zit. Trek simpelweg de bandana over je gezicht en klaar is kees!

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een skiër of snowboarder, hoewel die meer te maken heeft met stuifsneeuw, snijdende wind en kou als hij net lekker op de piste bezig is. Laat je plezier niet vergallen door dit soort zaken. Dat is absoluut niet nodig als je eraan gedacht hebt om zo’n multifunctionele  bandana mee de weg op te nemen of als je hem bij de hand hebt als je de berg opgaat.

Klik hier om een bandana te kopen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*