Succesvolle start van levensreddende 1We Dekenactie

, , , , , , ,

AMERSFOORT – De dekenactie van 1We – Een Wereld Idee is goed van start gegaan. Inmiddels zijn er al 375 dekens gedoneerd voor Bangladesh, waar de koude winters honderden doden per jaar eisen. “Een deken betekent hier een wereld van verschil”, meldt 1We Supervisor Steven Kruit vanuit de hoofdstad Dhaka. Eind december gaat hij de dekens zelf uitdelen in Sylhet, in het noordoosten van het land.

Waar de tropische temperatuur in Bangladesh in de zomer oploopt tot wel 45 graden, daalt ie in de wintermaanden tot onder de 10°C. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en de gure wind zorgt dit voor een extreem koude gevoelstemperatuur; iets waar de Bengalen, zonder verwarming of geïsoleerde huizen, niet tegen bestand zijn. Daarom startte 1We – Een Wereld Idee, de ontwikkelingsorganisatie nieuwe stijl, een levensreddende dekenactie.

Grote impact
“Je kunt je niet voorstellen hoe groot de impact van een deken hier is”, aldus Steven Kruit. “Ze worden voor allerlei doeleinden gebruikt: als plaid, als wikkeldeken voor baby’s en ’s nachts ligt de hele familie eronder. Met gemiddeld zes mensen per gezin, kunnen we nu al 2.250 mensen beschermen tegen de kou.”
Op dit moment zijn de dikke polar fleece dekens in de paarse en oranje 1We-kleuren in de maak. Met kerst, vlak voor de ergste kou intreedt, gaat Kruit met zijn 1We-team naar Sylhet om de dekens uit te delen. In de zomer een prachtig gebied, bekend om de theeplantages. Maar omdat het dicht tegen de bergen aan ligt, is het er in de winter verschrikkelijk koud. “Een perfecte locatie dus om de 1We Dekens te verspreiden”, zegt Kruit. “Op 24 december gaan we naar een school in het dorpje Lala Bazar. Een deel van de leerlingen is te arm om het schoolgeld te kunnen betalen, laat staan dat de gezinnen geld hebben voor ‘luxe’ spullen als een deken. Aan hen zijn de dekens heel goed besteed.”

‘Vergeten’ gebied
Op eerste kerstdag reist het 1We-team door naar Jaflong. Dit dorp ligt op de rand van India, in een afgelegen, ‘vergeten’ gebied, ingeklemd tussen de bergen en een rivier. Kruit: “Het is een heel arm gebied, waar rondom de rivier een aantal kleine vissersdorpjes ligt. De families die hier wonen, verdienen hun schamele inkomen met de verkoop van vis en het werk in de theetuinen. Omdat dit het koudste deel van Bangladesh is, kunnen ze een warme deken goed gebruiken.”
Maak ook het verschil en doneer voor slechts € 5 een 1We Deken. Kijk voor meer informatie op http://www.1we.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*