Het Wereld Downsyndroomdag. Het kind achter de ogen gaat het vieren op 23 maart in de Grote Vermaning kerk in Haarlem, samen met Jansje!

Op 21 maart as. is het Wereld Downsyndroomdag. Wij gaan het vieren op 23 maart in de Grote Vermaning kerk in Haarlem, samen met Jansje!
Wie zijn wij? Het kind achter de ogen is de Nederlandse versie van een prijswinnende theatervoorstelling. Actrice: Loes Hegger, regie: Jos Groenier, producent: Erga Netz van Stichting Rainbow
Wie is Jansje? Jansje is een Haarlemse winkel en café van mensen met Downsyndroom.
Wie komt er ook? Michiel Beurskens, een jonge man met Downsyndroom en zijn moeder Jose, zullen deelnemen in het nagesprek.
Nog meer? Jawel! Jetty Mathurin is onze Ambassadeur!
Waar is de Grote Vermaning kerk? Frankestraat 24, 2011 HV Haarlem
Hoe laat beginnen wij? De catering van Jansje begint om 19:45. De voorstelling van Het kind achter de ogen begint om 20:30. Het nagesprek begint om 21:40.
Waarover gaat Het kind achter de ogen?
Het kind achter de ogen is een verhaal over de ongrijpbare kanten van de liefde.
Een moeder vertelt ons over haar zoon.
Vandaag is zijn eerste schooldag en ze is bang.
Denk je dat hij geaccepteerd wordt? Of zullen ze hem genadeloos buitensluiten? Oordelen zij?
Debbie heeft een kind met het Syndroom van Down.

Het drama zit onder haar huid. Terwijl ze ons meeneemt in een verstilde monoloog die zindert van vragen en tegenstrijdige verlangens gebeurt er iets bijzonders: In een fascinerend, langzaam veranderend portret dat we ter plekke door een kinderhand getekend zien worden lijkt haar zoon naar haar te kijken.
Hij kijkt achter háár ogen en ziet alles: haar angsten, haar verlangen om hem te beschermen en haar liefde.
Hij ziet alles. Hij oordeelt niet.
Dat doen wij.

Actrice Loes Hegger speelt haar zonder drama, vol gevoel en humor.
Het kind achter de ogen, geschreven door de Israëlische Nava Semel, ging in Israël in 1988 in première en werd wereldwijd al meer dan 1000 keer gespeeld. De oorspronkelijke productie is op tournee geweest in Groot Brittannië, Schotland, Ierland en Italië. Er zijn prijswinnende radio- en theaterproducties gemaakt in Israel, New York, Los Angeles, Tsjechië, Roemenie, Polen, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Groot Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Duitsland en in Turkije.

Het stuk is verrassend actueel. Het achterliggende thema is de universele vraag
Wat doen we met wat ons ongevraagd overkomt? Hoe maakbaar is ons leven en wat is de betekenis van mensen met een afwijking?

“…De moeder wordt … uitmuntend vertolkt door Loes Hegger. Haar hele voorkomen is dat van een moeder. Er is één moment, waarop ik het niet droog hield…” (Thecla Rondhuis)
“…actrice Loes Hegger bracht een zeer mooie en intense voorstelling aan het publiek. Haar toneelspel was eerlijk en oprecht, duidelijk verwoord, en natuurlijk ontspannen.” (Stephanie de Bonth)
“…Boeiende toneel ervaring. Een strakke en aan het denken zettende productie. Prima werk!” (Hugo Rynders)
“Erg goede voorstelling! Aanbevolen! Ook voor mensen voor wie dit onderwerp niet direct dichtbij is.” (Ofra Goland-Arbatova)
“het was een ijzersterke voorstelling, vandaag in amsterdam!” (Nettie van Dijk)
“Wij zijn allemaal anders, dus we zijn allemaal gelijk” (Michiel Beurskens, zelf een jonge man met Downsyndroom)
Tekst: Nava Semel * Vertaling en spel: Loes Hegger * regie & vormgeving: Jos Groenier * licht ontwerp: Uri Rapaport * grafisch ontwerp: No Stresz * producent: Erga Netz

Na afloop is er een open dialoog met de cast. Hier kan je vragen stellen en meepraten. Neem iemand mee en deel jouw mening en ervaring(en)!

Noot voor de redactie:

Michiel Beurskens, een jonge man met Downsyndroom en zijn moeder Jose zijn beschikbaar voor interviews, net als Jetty Mathurin, actrice Loes Hegger en regisseur Jos Groenier.

Voor verdere informatie en fotos kunt u contact opnemen met producent Erga Netz, via erga@antv.nl of 06-53668320.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*