In 2014 minder zorgkosten voor studenten?

, ,

Studenten en hoger opgeleiden hebben een kans dat ze in 2014 minder zorgkosten moeten betalen dan ouderen, chronisch zieken en mensen met een lagere opleiding. Uit het SEO Economisch Onderzoek kwam naar voor dat deze drie laatste groepen veel meer zorgkosten maken dan studenten en young professionals. Diverse zorgverzekeraars spelen hier op in door speciale hoger opgeleiden- en studentenzorgverzekeringen te starten om meer winst te behalen.

‘Goed opgeleid’
Op 21 december 2012 kwam de zorgverzekering ‘Goed opgeleid’ van de grond, een verzekeraar voor studenten en Young professionals. Er was veel kritiek op deze nieuwe verzekeraar omdat de zorgverzekeraars geen mensen mogen weigeren en dus eigenlijk ook helemaal geen verzekering speciaal voor hoger opgeleiden kan maken. Toch is dit wel een slimme manier om hoger opgeleiden en studenten aan te trekken.

Aankomend jaar zullen er meer verzekeraars zijn die hier op in zullen spelen door goedkope zorgverzekeringen voor studenten en goed opgeleiden aan te gaan bieden. Zorgverzekeraars kunnen 170 euro winst per student maken en op vrouwelijke studenten zelfs gemiddeld 273 euro. Ook op hoogopgeleiden maken zorgverzekeraars 49 euro winst. Dit is een groot verschil met lager opgeleide Nederlanders, deze kosten de verzekeraars zelfs 60 euro per jaar.

Grote gevolgen
Voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een lagere opleiding kan de opkomst van studentenverzekeringen een nadelig gevolg hebben. Goedkopere verzekeringen kunnen nog goedkoper worden en duurdere verzekeringen nog duurder omdat de duurdere klanten ook meer kosten maken die de verzekeraars wel dienen te vergoeden.

Alhoewel verzekeraars klanten niet mogen weigeren, is het wel mogelijk om ze af te wijzen voor een aanvullend pakket. Als de klanten dan geen aanvullende verzekering kunnen krijgen terwijl ze die eigenlijk wel willen, kiezen ze toch niet snel voor een studentenverzekering.

Studenten
Voor studenten kan dit betekenen dat er een nog grotere keus zal zijn aan studentenzorgverzekeringen, verzekeringen die goed aansluiten op de behoefte van studenten. In 2012 ontstonden er al veel studentenverzekeringen als Besured, National Academic en Promovendum. Het gevolg is dat er meer concurrentie ontstaat en het vergelijken van verzekeringen belangrijker wordt. Vergelijkingswebsites als Zorgverzekeringvergelijkenstudenten.nl zullen dan belangrijker worden voor de studenten.

Bronnen
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/07/na-datingsites-voor-hoogopgeleiden-nu-ook-al-een-zorgverzekering/
http://www.bnr.nl/nieuws/Personal_Finance/981556-1301/recordaantal-overstappers-zorgverzekering
http://www.nationalezorggids.nl/columns/amanda-bulthuis/13496-overstappen-van-zorgverzekering-wat-zijn-de-trends.html

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*