Verschijnselen van een paniekaanval

Angst is een manier van het menselijk lichaam om te waarschuwen voor gevaar en daarmee een erg nuttige emotie. Wanneer iemand extreme angst ervaart kan dit overslaan in een paniekaanval. Bij een paniekaanval heeft men geen controle meer over bepaalde emoties en krijgt men soms zelf het gevoel flauw te vallen of dood te gaan. Er zijn diverse symptomen welke optreden bij een paniekaanval.

Klachten bij een paniekaanval

Paniekaanvallen gaan vaak gepaard met een angststoornis. Wanneer iemand wordt overvallen door intense angst en daarna in een paniekaanval vervalt treden er vaak een aantal kenmerkende klachten op. De belangrijkste zijn:

  • Trillen en beven
  • Hevig zweten
  • Hartkloppingen en pijn in de borst
  • Duizeligheid en misselijkheid
  • Hyperventilatie

Deze klachten houden vaak maar enkele minuten aan maar in extreme gevallen kan een paniekaanval wel 1,5 uur of langer duren. Een paniekaanval is oncontroleerbaar en iemand die een aanval krijgt kan weinig tot niks doen om de klachten direct te verminderen.

Oorzaak van een paniekaanval

Over de oorzaken van een paniekaanval wordt nog steeds veel gediscussieerd. De precieze oorzaak is namelijk nog niet bekend. Wel is al bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor het krijgen van paniekaanvallen, hierbij speelt erfelijkheid een belangrijke rol.

Een meer omstreden oorzaak is dat sommige mensen gevoelig zijn voor bepaalde psychoactieve stoffen als cafeïne en nicotine. Een licht gebruik hiervan kan dan al leiden tot een paniekaanval. Zoals vaker het geval is bij een angststoornis kan de oorzaak ook liggen in traumatische gebeurtenissen in iemand zijn verleden of het ervaren van extreme stress.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*