Ledverlichting als netwerk

In Schotland aan de University of Strathclyde wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van Li-Fi (Light-Fidelity). Deze term wordt gebruikt om het goedkoop en draadloos communicatie systeem te omschrijven, wat de optische versie van Wi-Fi is.

Programma
De technologie realiseert netwerkverbindingen door zichtbaar licht toe te passen in plaats van radiogolven. De ontwikkeling van internet met behulp van led verlichting is een programma van 4 jaar wat ertoe moet leiden dat draadloze communicatie een bijkomend onderdeel van ledverlichting zal worden. En als het aan Martin Dawson en Harald Haas ligt zal ieder lichtgevend object zoals de TV, lamp, bewegwijzering, etc., binnenkort een tweede leven leiden als draadloos Li-Fi hotspot.

Ontwikkeling
De huidige leds worden niet kleiner dan 1 vierkante millimeter ontwikkelt. Het team onderzoekers werkt aan leds van micron afmetingen die dus duizend keer kleiner zijn en tot duizend keer sneller kunnen flikkeren. Het doorgeven van data gaat daardoor een miljoen keer sneller en daarbij kan elke micron led als pixel gebruikt worden. Schermen met deze leds kunnen dus licht produceren en o het zelfde moment ook informatie doorsturen. Misschien zal de nieuwe generatie consoles communiceren met de controller, smartphone en andere apparaten of het doorgeven van verkeersinformatie door gebruik te maken van de verlichting bij snelwegen.

Draadloos netwerk
Op een generaal niveau zal Li-Fi door huizen, werk- en commerciële ruimtes heen misschien toegepast gaan worden als verlenging van het draadloos netwerk. Li-Fi is gebonden aan het zichtveld en daardoor zal het nooit Wi-Fi gaan vervangen, maar het kan er wel goed mee samen gaan als extra aanvulling. Gebruik maken van de verlichting in huis als repeater van het het draadloos netwerk werkt beter dan het zoeken naar de perfecte Wi-Fi spot. Beeld het in: Mensen die zich verzamelen onder lantaarnpalen of billboards om zo aan de dagelijkse dosis internettoegang te komen.

Toekomst muziek
Het zal uiteindelijk ook mogelijk worden dat Li-Fi sensor capaciteiten krijgt, zoals een led ook kan dienen als lichtsensor of fotodiode. Met dergelijke sensoren zouden zelfs streepjescodes gelezen kunnen worden door de led verlichting.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*