MPARE bij de start van ‘Energieke Dorpen’

, ,

Duiven, 7 maart 2013 – MPARE, specialist in duurzame energiedatastromen, mocht zich presenteren aan de potentiële deelnemers van het project ‘Energieke Dorpen’. Dit gebeurde tijdens een door de Gemeente Apeldoorn georganiseerde kick-off. Dorpen en woonkernen binnen deze gemeente werden hierbij uitgenodigd om deel te nemen aan een wedstrijd voor het ontwikkelen van slimme oplossingen op het gebied van energie. Ook de aanwezige vertegenwoordigers van woningcorporaties, vastgoedbeleggers en aanbieders van apparatuur zoals zonnepanelen kwamen naar de stand van MPARE om zich te laten informeren over het slimmer gebruik maken van energiegegevens.

In het kader van het programma ‘Energieneutraal 2020’ zet de Gemeente Apeldoorn zich actief in om versneld stappen te zetten richting energieneutraliteit. De dorpen binnen deze gemeente zijn uitgenodigd voor een wedstrijd, waarbij zij kans maken op een budget om in hun dorp te investeren in duurzame energie. Het winnende team kan maximaal de helft van hun investeringsbedrag verdienen. De prijs wordt voor de zomer van 2013 toegekend aan het team van bewoners en/of bedrijven, dat in de loop van het voorjaar van 2013 het meest inspirerende, realistische en uitvoerbare plan maakt om het eigen dorp ‘energieneutraal’ te maken.


Inzicht zonder verlies van privacy

MPARE is uitgenodigd om bij deze gelegenheid het eerste onafhankelijke systeem te presenteren waarmee consumenten zelf kunnen beslissen met wie zij energiegegevens delen. Bijvoorbeeld om meetgegevens te vergelijken, of beschikbaar te stellen van dienstverleners naar hun eigen keuze. “Eigenlijk gaat het hier om slimme toevoegingen aan de mogelijkheden van de slimme meter”, vertelt Danny de Pater, Relatiebeheerder bij MPARE: “Als je op ieder gewenst moment precies kunt zien hoeveel energie je met je eigen huishouden verbruikt of juist produceert, kun je veel besparen. Maar als je met een aantal mensen gezamenlijk energie wilt gaan produceren, of slimmer wilt gaan inkopen, dan moet je eigenlijk data gaan poolen. Wij hebben een platform ontwikkeld waarmee dat kan. En wel op zo’n manier dat iedere individuele gebruiker volledig de regie houdt over zijn eigen data. Wij bieden de mogelijkheid om flexibel te delen met behoud van privacy. Een platform dat bovendien volledig onafhankelijk is van enige energieleverancier, of wat dan ook.”


Dorpen zelfvoorzienend

Apeldoorn stimuleert dat ieder dorp binnen deze gemeente zo snel mogelijk volledig in de eigen energiebehoefte voorziet. Dat kan door tegelijk de vraag naar energie te verlagen (door bijvoorbeeld te besparen) en zelf energie op te wekken voor eigen gebruik. Zo kunnen burgers in Apeldoorn sinds kort bijvoorbeeld klant worden bij het lokale energiebedrijf deA, waarbij de stroom die geleverd wordt daadwerkelijk in Apeldoorn is opgewekt. Er zijn echter vele andere initiatieven denkbaar waardoor bewoners, bedrijven en organisaties gezamenlijk een infrastructuur opbouwen om zelfvoorzienend te worden op energiegebied.


Weten hoe het zit

De Pater: “Om het lokale energieaanbod goed te kunnen afstemmen de lokale energiebehoefte zul je met elkaar een betrouwbaar beeld moeten hebben van de plaatselijke energiestromen. Ook het meten van de effecten van energiebesparende maatregelen is van belang, om te kunnen vaststellen of de doelen inderdaad worden gehaald. Bovendien kan de feitelijke besparingsprestatie ook onderdeel zijn van prijsafspraken met leveranciers. Net zo goed als dat voor leveringsprestaties moet worden afgerekend op basis van accurate meetgegevens. Kortom, om slimmer gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden die er zijn om met elkaar duurzamer om te gaan met energie, is een onafhankelijk platform voor gegevensuitwisseling eigenlijk onmisbaar.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*