Nieuwe berekenwijze kinderalimentatie

Mr. K.T.J.M. Pijls-olde Scheper (Kyra), 2013, De Ondernemer

Op 1 april 2013 verandert de manier waarop kinderalimentatie wordt berekend en vastgesteld. De aanleiding is de wens om tot vereenvoudiging van de bestaande rekenmethode te komen.

De hoogte van kinderalimentatie wordt thans berekend via de wettelijke maatstaven behoefte en draagkracht (1:397 BW). Aan de hand van de Tremanormen (richtlijn afkomstig van de rechterlijke macht) en de tabel “kosten kinderen” wordt op basis van het netto-gezinsinkomen tijdens het huwelijk, het aantal kinderen in het gezin en de leeftijd van de kinderen de behoefte van het kind berekend.

De hoogte van het te betalen bedrag voor kinderalimentatie is afhankelijk van de draagkracht van de ouders, derhalve van wat zij kunnen betalen. Waar voorheen het bepalen van de kinderalimentatie maatwerk was, zal met ingang van 1 april 2013 gerekend gaan worden met tabellen en vaste bedragen voor de maandelijkse lasten. Nog steeds wordt uitgegaan van het netto-gezinsinkomen, behoefte en draagkracht.

De nieuwe rekenwijze komt met een meer “forfaitaire” benadering van de behoefte en de draagkracht, bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij vaste bedragen aan maandelijkse (woon)lasten. Als deze lasten aantoonbaar hoger zijn dan het “vaste” bedrag kan alsnog maatwerk ontstaan. Juist op dit punt zal in de praktijk de discussie losbarsten, nu ten gevolge van de crisis velen zich geconfronteerd zien met (hoge) schulden. Het is dan ook de vraag of de nieuwe richtlijn daadwerkelijk tot vereenvoudiging van het huidige systeem zal leiden.

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met een van de familierechtadvocaten van Haans Advocaten in Roosendaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*