Grootste bevolkingsgroei in jaren

In het jaar 2016 heeft de grootste bevolkingsgroei sinds jaren plaatsgevonden in Nederland. In elf maanden tijd zijn er 111.000 mensen bij gekomen in Nederland. Zo’n grote groei is in Nederland al vijftien jaar niet meer voorgekomen. De reden van deze grote bevolkingsgroei komt vooral door de immigratie. Het sterftecijfer lag in 2016 nog iets hoger, er zijn namelijk ongeveer 135.000 mensen overleden, maar immigranten tellen niet mee om de natuurlijke groei te kunnen meten. Er zijn in 2016 dus zowel een hoop levensverzekeringen uitgekeerd als verblijfsvergunningen gegeven.

Over de 17 miljoen inwoners
In maart 2016 heeft Nederland de 17 miljoen inwoners gepasseerd, en aan het eind van het jaar zitten we al op 17,1 miljoen inwoners volgens het CBS. Deze bevolkingsgroei wordt grotendeels verklaard door de komst van migranten. In 2015 kwamen er veel asielzoekers naar Nederland, maar deze hebben veelal in 2016 pas een verblijfsvergunning gekregen, waardoor ze in 2016 pas geregistreerd zijn als inwoner van Nederland.

De bevolking blijft groeien
In 2001 kwamen er voor het laatst meer dan honderdduizend mensen bij in Nederland. In die tijd was natuurlijke groei nog de belangrijkste reden van die grote groei. Natuurlijke groei is het geboortecijfer in mindering gebracht met het sterftecijfer. Het CBS zegt te verwachten dat de bevolkingsgroei door immigratie door zal zetten en dat de bevolking de komende jaren blijft groeien. Er zullen familieleden komen van mensen die nu een verblijfsvergunning hebben ontvangen. Het CBS verwacht dat er in 2022 al 17,5 miljoen mensen in Nederland wonen.

Meeste mensen in grote steden
Nog steeds wonen de meeste mensen in de grote steden, met Amsterdam voorop. Ook door de immigranten blijft de groei in de grote steden stijgen. Gezinnen trekken juist van de grote steden naar gemeenten in de buurt. De redenen hiervoor zijn de drukte, maar ook de hoog oplopende huizenprijzen. Ook blijven er steeds meer mensen weg trekken van het platteland, vooral in Groningen en Drenthe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*