Is een waardebepaling van uw huis nuttig?

Wil u binnenkort uw huis gaan verkopen? Dan is het verstandig om uzelf te gaan verdiepen in de waarde van uw huis. Dit kan middels een gratis waardebepaling of een volledig taxatierapport. Een waardebepaling is vaak gratis, omdat het minder informatie verschaft dan een compleet taxatierapport. Echter kan een waardebepaling al veel nuttige informatie verschaffen. Een waardebepaling geeft u inzicht in de marktwaarde van uw woning en een eventuele verkoopstrategie.

Om te weten hoeveel waarde u moet hechten aan de uitkomsten van een waardebepaling is het goed om te weten op welke aspecten makelaars vaak letten bij het maken van een waardebepaling.

Makelaars kijken naar de staat van uw huis. Ze kijken om te beginnen naar verschillende bouwkundige aspecten van uw huis. Denk hierbij aan het onderhoud van het huis, constructie en kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt, hoe goed het huis geïsoleerd is en welke maatregelen er zijn genomen om energie te besparen. Naast bouwkundige aspecten kijkt een makelaar vaak ook naar algemene eigenschappen van de woning. Hierbij moet u denken aan de oppervlakte en inhoud van het huis, de ligging van het huis en het bouwjaar. Ten slotte kan er gekeken worden naar de bestemmingsplannen en bodeminformatie van de grond waarop het huis gebouwd is.

Makelaars vragen vaak gegevens op bij het Kadaster. De bekende gegevens bij het Kadaster worden vergeleken met de waarnemingen van de makelaars zelf, om te kijken of deze overeenkomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de scheidingswand met de buren niet op de juiste plek staat. Mocht er zo’n ontdekking aan het licht komen dan zal dat van invloed zijn op de waarde van uw huis.

Ten slotte vergelijken makelaars ook uw huis met huizen in de omgeving die pas verkocht zijn. De verkoopwaarde van deze woningen en hoe snel deze woningen zijn verkocht, zorgt voor een completer beeld van wat uw woning waard is.

Ondanks dat een taxatierapport nog meer informatie zal verschaffen heeft u kunnen lezen dat een waardebepaling ook uitgaat van een flink aantal variabelen die de waarde van de woning bepalen. Het aanvragen van een waardebepaling is daarom altijd een goed idee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*