Enige particuliere zwemschool Lisse krijgt licentie zwem-ABC

,

Zojuist is bekend geworden dat Zwemcollege Lisse als enige particuliere zwemschool in Lisse de licentie heeft kregen voor het Zwem-ABC. Tot voorheen kon iedereen zich opgeven voor het uitgeven van A-, B- en C-zwemdiploma’s en werd hierna gecontroleerd, maar sinds kort is dit veranderd. Allereerst wordt er een auditor langsgestuurd en deze kijkt naar de kwaliteit van gegeven zwemlessen en of een beschreven zwemlesmethode aanwezig is. Mede-eigenaar Arjen Klein Hofmeijer legt uit: “Hij liet meteen weten dat we zijn goedgekeurd op de accommodatie en sociale vaardigheden en ze zijn enthousiast over onze zweminstructeurs. We kunnen verdergaan met het uitgeven van officiële A-, B- en C-zwemdiploma’s. Daar zijn we natuurlijk heel trots op.” Zowel nieuwe zwemlessers als kinderen die zijn vastgelopen met zwemmen zijn van harte uitgenodigd voor een vrijblijvende proefles in het zwembad.

Het ABC-programma
De zwemopleiding bij Zwemcollege Lisse is goedgekeurd conform de eisen van de stichting Nationaal Platform Zwembaden. Onderdeel van het A-diploma is het watervrij maken en het aanleren van de basiszwemtechnieken. Het B-programma richt zich op het uitbouwen van deze zwemtechnieken en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Het C-diploma is bedoeld voor het verder uitdiepen van de ademhaling bij de borstcrawl, oriëntatie onder water en het aanleren van de basistechnieken van het wedstrijdzwemmen. De specifieke vereisten voor het Zwem-ABC zijn te vinden op de website van NPZ-NRZ. Sinds 2014 kan er ook voor zwemvaardigheid gezwommen worden. Het is een bewuste keuze om het zwemonderwijs in een kleiner zwembad aan te bieden. De examenreglementen van het Nationaal Platform Zwembaden vereisen echter dat het afzwemmen zelf plaatsvindt in een 25 meterbad. Zij hebben ervoor gekozen de examens in zwembad ‘De Waterkanten’ in Lisse te laten plaatsvinden. Zwemcollege Lisse doet mee aan het Nationaal Onderzoek Zwemouders van Zwembadbranche om nog beter te kunnen aansluiten bij de wensen van ouders ten opzichte van zwemlessen.

Nemo-zwemmen en watersporten
Vorig jaar kwam Zwemcollege Lisse in het nieuws als eerste Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse zwemschool die zeemeerminnenles aanbood. Een jaar eerder kwamen ze in het nieuws vanwege een bijzondere aanmelding. Een dertiger wilde graag haar diploma C halen. Er werd gestart met een privéles die uitmondde in een succesvol afzwemavontuur. Naast peuterlessen, zeemeerminlessen en privéles worden er ook snorkelsurvivallessen aangeboden. Arjen Klein Hofmeijer vertelt hierover: “Sommige mensen vinden het leuk om als sport te snorkelen, anderen willen graag veilig kunnen snorkelen op vakantie. Na afloop van zwemvaardigheid vinden veel kinderen het leuk om verder te leren.” Dit jaar introduceerden ze nemo-zwemmen: vijf lessen waarbij kinderen tussen 6 en 10 jaar oud kennismaken met vijf verschillende watersporten. Denk aan snorkelen, waterpolo, wedstrijdzwemmen, survivalzwemmen en zeemeerminzwemmen.

Zwemcollege Lisse
Zwemcollege Lisse is opgezet door Annelies Klein Hofmeijer-Masselink. Het unieke van het zwemonderwijs dat zij aanbiedt, is het aanpassen van de lessen aan de persoon. Er wordt gewerkt met kleine groepjes (tot maximaal vijf leerlingen) of op individuele basis (wanneer kinderen wat meer aandacht nodig hebben). Voor twintig euro is het mogelijk een check-up van je zwemkwaliteiten in te plannen. Zwemcollege Lisse vindt het belangrijk dat ieder kind op jonge leeftijd goed leert zwemmen en deze vaardigheid behoudt. In de eerste plaats vanwege hun eigen veiligheid, maar ook vanwege de vitale bijdrage die het levert aan de geestelijke en cognitieve ontwikkeling. De wijze waarop Zwemcollege Lisse het zwemonderwijs aanbiedt, is afhankelijk van het karakter en de vaardigheden van de leerling. Een ‘standaardaanpak’ kennen zij niet. Dat deze methode haar vruchten afwerpt, blijkt ook uit de regelmatige rapportages van het Nationaal Platform Zwembaden. De lessen worden keer op keer met een ‘goed’ tot ‘zeer goed’ beoordeeld. Naast de A-, B- en C-lessen zijn er diverse extra lessen, waaronder zwemvaardigheid, zeemeerminzwemmen en lessen om opnieuw tot de juiste zwemveiligheid te komen.

Zwemcollege Lisse: zwembad opgezet door Annelies Klein Hofmeijer-Masselink in Lisse. Zwemlessen zijn er voor het halen van het A-, B- en C-diploma en zwemvaardigheid. Daarnaast worden snorkelen, zeemeerminzwemmen en lessen aangeboden om kinderen en volwassenen weer zwemveilig te maken. Meer informatie: www.zwemcollegelisse.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*