Tips bij het Kiezen van de Juiste Naaigaren voor elke Naaimachine

Borduurders en hobbyisten zoeken bruikbare tips om de best mogelijke draad voor hun naai activiteiten te kiezen. Zonder de nodige kennis echter, kunnen klanten verkeerde keuzes maken. Dit kan leiden tot ongewenste effecten in hun eindproduct. Dit artikel dient als gids voor het kiezen van de geschikte draad voor een naaimachine. Het is breed opgedeeld in drie aspecten, de verschillende parameters voor het kiezen van een draad worden hieronder besproken.

1. Het Soort Draad Kiezen
Vandaag de dag zijn er een aantal types draad beschikbaar op de markt, hieronder worden een paar vermeld:

• Zijden Draden: Natuurlijk fijn en geweldig om te gebruiken, zijden draden zijn ideaal om te naaien wegens hun sterkte en bestendigheid tegen hoge temperaturen. Ze doen het textiel er beter uitzien.

• Katoenen draad: Dit type draad wordt gebruikt om te naaien met alle soorten stof. Het wordt vooral gebruikt om naden te stikken wegens zijn hoge thermische isolatie. De meeste katoenen draden zijn glanskatoen – de aanwezigheid van een glad oppervlak helpt bij het verven en om een glanzende en gladde afwerking te bekomen. Katoenen draden echter zijn gevoeliger voor breuken.

• Polyester draad: Polyester draad wordt gebruikt om synthetische stoffen te stikken omdat het een lage hittebestendigheid heeft. De blootstelling aan te veel hitte tijdens het persen, kan het beschadigen. Polyester draad heeft als voordeel ten opzichte van katoenen draden dat het makkelijk door elke stof glijdt.

• Metallische draden: Metallische draden bestaan uit verschillende lagen metaal die samen gewikkeld en gedraaid worden. De kwaliteit van metallische draden varieert van zeer hoog tot zeer laag. Een goede metallische draad heeft geen glijmiddel nodig. De metallische draad kan zorgen voor een prachtige glans en een buitengewone kwaliteit van de naden, als het gebruikt wordt in borduurwerk, quilten of naaiwerk. Het nadeel van de metallische draad echter, is dat er aanpassingen nodig zijn aan de spanning en dat de snelheid waarmee je naait eventueel zou moeten vertraagd worden.

2. De Dikte van de Draad Kiezen
Er bestaan draden met verschillende diameters en gewichten, waar zwaardere of dikkere draden zorgen voor zichtbaardere naden. Dikkere draden kunnen gebruikt worden voor dikkere stoffen wegens hun hoge treksterkte. De druk van de naaimachine zou moeten aangepast worden wanneer de dikte van de stof verandert. Dus de gebruiker kan kiezen hoe dik hij zijn draad wil, afhankelijk van de aard van de toepassing.

3. Passende Kleuren voor de Draad Kiezen.
Er zijn niet veel mensen die beseffen dat het zodanig kiezen van de kleur van de draad dat het een perfecte match is bij het project, zeer moeilijk is. Draden die goed passen bij de achtergrond zouden gebruikt moeten worden bij stoffen met patronen, om zo de pracht van de stof te accentueren. Kijk zowel naar de draad als naar de kleur van de stof in daglicht, om ze te garanderen dat het een match is. Aangezien licht onvoorspelbaar kan zijn, dient er genoeg aandacht besteed te worden aan het bekijken van de kleuren in zowel daglicht als kunstmatig licht.

Een professioneel ogende afwerking hangt niet enkel af van de vaardigheden van de naaier/naaister, maar het hangt ook af van welk soort draad er gebruikt wordt. Met de bovenstaande punten, kunt u de juiste draad voor de juiste stof selecteren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*