Via een PGB kunt u zelf kiezen voor het best passende hulpmiddel

Binnen de WMO  kunt u kiezen voor een PGB of voor een verstrekking

Wanneer u voor verstrekking van een hulpmiddel in aanmerking komt, kunt u gebruik maken van een verstrekking in natura  via de gemeente of u kunt kiezen voor een PGB ( Persoonsgebonden Budget). Het bedrag van het PGB is gelijk aan de waarde van de verstrekking.

De gemeente is verplicht u de mogelijkheid te geven uw hulpmiddel zelf met behulp van een zogenaamd PGB budget aan te schaffen.

Wij weten uit ervaring dat een aantal gemeenten zelden melding maken van de mogelijkheid om gebruik te maken van een PGB. De echte reden daarvoor ontgaat ons.
De markt voor hulpmiddelen groeit sterk vooral ten gevolge van de vergrijzing. Er komen steeds nieuwe en geavanceerde producten op de markt. Doordat gemeenten vast houden aan een vaste leverancier komen nieuwe producten slechts vertraagd of zelfs helemaal niet in beeld. Dit frustreert en remt bedrijven die, bijvoorbeeld door hun omvang, niet mee kunnen doen met de dure aanbestedingstrajecten, terwijl ze prima en innovatieve producten hebben.  Door aan het beleid van aanbestedingen strikt vast te houden worden bedrijven, om aan de criteria van de gemeente te kunnen voldoen, in zekere zin  gedwongen, om door middel van fusies en overnames, uit te groeien tot giganten. Enkele giganten beheersen vervolgens de aanbestedingstrajecten van de gemeenten.

Dit resultaat kan nooit de bedoeling van de overheid zijn geweest toen zij kozen voor aanbesteding.

Zelfredzaamheid?

De overheid wil zelfredzaamheid stimuleren en mensen zolang mogelijk deel laten nemen aan het maatschappelijk verkeer. Om dat te kunnen moeten mensen als volwaardige deelnemers aan de maatschappij worden beschouwd, waarbij ze zelf kiezen voor de producten, die ze wensen, en de leefomgeving, waarin ze willen verkeren. Daarbij past ”helpen” wel en zeggen “wat goed voor u is” niet.  Alles begint bij het bieden van keuzemogelijkheden.

Voordelen van gebruik van een PGB

  • U kunt kiezen uit een veel ruimer aanbod.
  • U kunt meerdere  producten vergelijken.
  • U kunt zelf kiezen voor het product dat bij u past.
  • U kunt kiezen voor de leverancier die bij u past.
  • U kunt zelf kiezen voor extra opties voor de voorziening. Natuurlijk komen die wel voor eigen rekening.
  • U kunt zelf met de leverancier of producent een onderhouds- en serviceafspraak  maken.
  • De prijs van een rechtstreeks gekocht product is meestal concurrerend met de prijs van een verstrekking via de gemeente.

WMOvoorzieningen.nl biedt u de mogelijkheid om u te oriënteren en offerte aan te vragen

Via de site WMOvoorzieningen.nl kunnen alle bedrijven hun hulpmiddelen binnen de passende categorie plaatsen zonder reclamekenmerk. In de tekstbeschrijving wordt aangegeven waar een product heel geschikt voor is en waarvoor minder. De mensen die een hulpmiddel zoeken kunnen anoniem een offerte aanvragen. Na ontvangst van de offerte kunnen ze aangeven met de leverancier van dat product in contact te willen treden.

Op deze manier kunnen hulpmiddelzoekers, zonder kosten te maken, beslagen ten ijs komen en toekomstgericht  de stappen nemen voor het product dat het beste bij hen past.  Deze manier van werken past in het gewenste overheidsbeleid en geeft uitvoering aan de wens van de overheid om de zelfredzaamheid van burgers te stimuleren.

WMOvoorzieningen.nl is een innovatief initiatief onder de vlag van Innovelty, Online Business Building.

Voor meer informatie over het initiatief en de manier van werken kunt u contact opnemen met:
Jos Maas, Brouwerstraat 9, 5271 XR Sint-Michielsgestel, tel. 073-5943960 /06-19448053

e-mail jos@wmovoorzieningen.nl. Website www.wmovoorzieningen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*