ISO 22000 nader toegelicht

,

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) heeft de ISO 22000 standaard ontwikkeld om het proces van voedselveiligheid managementsystemen te bewaken. Het doel van ISO 22000 was een standaard voor voedselveiligheid op de markt te brengen die tevens wereldwijd geaccepteerd kon worden. Om ervoor te zorgen dat alle relevante gevaren voor voedselveiligheid worden gesignaleerd en op een veilige manier worden opgelost is het belangrijk dat de communicatie tussen bedrijven in het productieproces optimaal verloopt. Het is belangrijk dat de rol van iedere organisatie binnen het productieproces erkent wordt en men vanuit deze rol communiceert.

ISO 22000 integreert de basishygiënevoorwaarden van de Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)-systemen met de kwaliteitsstandaard ISO 9001 en op basis hiervan zijn concrete voedselveiligheidscondities gecombineerd met een effectief management van beheersmaatregelen. Deze norm is van toepassing op alle bedrijven die actief zijn in de agro food sector. Hieronder vallen primaire productie en retail, tot toeleverende bedrijven zoals de verpakkings- en de schoonmaakindustrie. Hiermee biedt ISO 22000 een antwoord op de wereldwijde vraag naar een certificeerbare standaard die HACCP en managementelementen samenvoegt in een efficiënte managementsysteemnorm voor voedselveiligheid. Dit maakt ISO 22000 geschikt als basis voor het behalen van een HACCP-certificaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*