Uitdagend met vakantie

, ,

Iedereen vindt het leuk om op vakantie te gaan. Dat geldt zeker voor mensen met een lichamelijke beperking. Speciaal voor hen organiseert de SRG ruim 40 jaar uitdagende groepsreizen naar binnen- en buitenland. Om die vakantiereizen mogelijk te maken is de SRG dringend op zoek naar vrijwilligers.

De SRG (Stichting Recreatie Gehandicapten) is een vrijwilligersorganisatie die groepsvakanties organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking naar binnen- en buitenland. De deelnemers zijn tussen 18 en 65 jaar, veelal afhankelijk van een rolstoel, maar niet bedlegerig of verstandelijk beperkt. De groepsgrootte varieert tussen de 16 en 24 mensen, waarbij de verhouding deelnemers-medewerkers varieert van 3:2 tot 1:1.

Gevarieerd vakantieaanbod
De SRG organiseert circa 23 vakantiereizen voor ongeveer 250 tot 300 deelnemers. Het aanbod aan reizen is zeer gevarieerd: de reizen gaan in Nederland naar bestemmingen in bijna alle provincies. In het buitenland staan landen rond de Middellandse Zee, zoals Italië, Spanje, Griekenland, Cyprus en Turkije, op het programma. Maar er zijn ook vakanties naar België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Kroatië en Java/Bali. De reisduur van de reizen varieert van 6 tot 13 dagen.

Zo gewoon mogelijk
De SRG vindt dat mensen met een lichamelijke beperking zo normaal mogelijk op vakantie moeten kunnen, naar een gewoon hotel zoals andere vakantiegangers. De accommodaties zijn – zeker in het buitenland –vaak niet specifiek aangepast voor rolstoelgebruikers, maar uiteraard wel toegankelijk. Het motto van de SRG is dan ook: “Alles kan tenzij het tegendeel is bewezen”.

De SRG zoekt vrijwilligers om als medewerker of verpleegkundige met een vakantiereis mee te gaan. Wil je een gezellige en leuke vakantie, beschik je over een goede gezondheid en conditie, meld je dan aan om mee te gaan met een vakantie van de SRG.

Wat doe je als vrijwilliger?
Als medewerker help je de deelnemer bij alles dat hij/zij zelf niet kan. Je kunt hierbij denken aan hulp bij het wassen, aankleden, toiletgang, eten en drinken en het duwen van de rolstoel. Als verpleegkundige ben je medewerker die verantwoordelijk is voor de verpleegkundige handelingen. Maar het belangrijkste is natuurlijk om samen vakantie te vieren met alles wat daarbij hoort, zoals excursies, uitgaan en plezier maken.

Voorbereiding
Om je goed voor te bereiden op de vakantie organiseert de SRG op 19 maart 2011 een verplichte trainingsdag. Tijdens deze dag volg je diverse workshops, zoals tiltechnieken, verzorging en kennis van ziektebeelden. Ook maak je kennis met de medewerkers van de reis waarop je bent ingedeeld. Ongeveer 2 weken voor vertrek heb je nog een bespreking met de medewerkers van je reis om alles in detail te bespreken.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer informatie kijk dan op www.srg.nl, of neem contact op met Jan Janssen, tel: (0485) 310 020 (’s avonds) of per e-mail: medewerkers@srg.nl. Je kunt ook bij hem terecht om je als vrijwilliger aan te melden.