Alimentatie betalen na de scheiding

Als het om een echtscheiding gaat in Europa is België de koploper. Ieder jaar scheiden er in België meer dan 30.000 echtparen. Ongeveer 17 procent van alle scheidingen in Vlaanderen eindigt nog altijd in een conflict.

Tijdens een huwelijk nemen de vrouwen in België meer tijd voor de kinderen, hierdoor staan ze financieel zwakker na een scheiding. Laag opgeleide vrouwen en vrouwen die op een oudere leeftijd scheiden hebben het financieel nog moeilijker. Zelfs als de alleenstaande moeders een alimentatie ontvangen is het voor hen nog steeds moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Heel vaak is hertrouwen of een nieuwe partner de enige optie om uit de misère te komen. Ook wordt er voorgesteld om de kindertoelage na de echtscheiding tijdelijk te verhogen.

De wet bepaalde voor 2007 nog dat de echtgenoot die de schuld had verplicht was na de echtscheiding de alimentatie aan de ex te betalen. De ex moest na een scheiding in staat zijn om een gelijkwaardige levensstandaard te hebben als tijdens het huwelijk. Ondertussen is de wet echtscheiding op basis van bepaalde feiten afgeschaft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*