Een nieuwe ervaring met dubbelwandige glazen

Niet veel dranken zijn zo verkwikkend, hartverwarmend en uiterst bevredigend als een heerlijk warme kop vers gezette koffie. Dit alles dankzij de smaak van koffie, stimulerende werking en kleur, zijn volheid en pittigheid en bovenal aan zijn aroma. Wat geur is voor een roos, is aroma voor koffie.
Bij goede koffie draait het om het behouden van de geur en het vluchtige aroma. Het geheim ligt in het woord “vers”: vers gebrand, vers gemalen en vers gezet. En tegenwoordig hoeft het allemaal niet meer in die ouderwetse witte kopjes. Er zijn nu ook trendy dubbelwandige glazen van Bodum verkrijgbaar waardoor koffie drinken, elke dag speciaal blijft. Hieronder vindt u een aantal manieren hoe koffie wordt gezet. Iedereen doet het anders, omdat iedereen een eigen voorkeur heeft.

*Snelfilter apparatuur
Populair in Nederland is het zogenaamde koffiezet apparaat dat gebruik maakt van een snelfilter methode. Het water sijpelt door de gemalen koffie en valt in een kan die warm wordt gehouden. Het hete water kan natuurlijk ook met de hand worden opgeschonken. Voor beide methoden geldt dat er gebruik wordt gemaakt van papieren filters.

*De espressomethode
Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk gezet. Heet water wordt door het maalsel geperst. Er zijn diverse apparaten hiervoor te koop.
Er zijn ook kleine potjes te koop die op het gas- of elektrisch fornuis moeten worden gebruikt. Een geslaagd kopje espressokoffie heeft bovenop een gesloten crème laagje. Deze methode vraagt om pittige, donker gebrande koffiebonen die zeer fijn gemalen zijn. Bij deze koffie kan het best een donkergebrande koffie worden gebruikt.

*De cafetière zetmethode
Een glazen kan met een metalen houder wordt ook wel cafetière genoemd. De filter is gemaakt van fijn metalen gaas met een lange staaf die aan het deksel van de cafetière is bevestigd. In de kan wordt het koffiemengsel op de bodem geschept, er wordt heet water op geschonken, twee a drie minuten laten trekken en voorzichtig de filter naar beneden drukken. Het koffiedik blijft zo onderin gescheiden van de drank.

*Turkse koffie en Koffie Toebroek
Voor Turkse koffie wordt poederfijn gemalen koffie in de kan gedaan. Deze kan wordt met water gekookt waardoor water en koffie zich mengen. Afhankelijk van landstreek wordt direct of naderhand suiker toegevoegd en wordt de koffie opgeroerd of laat men deze staan, zodat het koffiedik naar de bodem kan zakken.

*Cona
Grof gemalen koffie bevindt zich in het bovenste reservoir. In het onderste reservoir wordt water aan de kook gebracht. Door de druk van de waterdamp wordt het water omhoog geperst en vermengt zich dan met de koffie. Nadat de warmtebron is uitgezet wordt de koffie door het vacuüm met kracht naar het onderste reservoir gezogen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*