Eerste Belgische monobrand store Hay opent de deuren

, ,

Design van topontwerpers tegen een betaalbare prijs bij Svesa

Wist u dat Hay in de Scandinavische landen zelfs keizer-meubelreus Ikea naar de kroon steekt? En dat het merk ook in de rest van de wereld aan een stevige opmars bezig is? Steeds vaker duiken de Hay-meubels en -accessoires ook in Belgische designwinkels op. Met Svesa lanceert Sven De Vuyst in Wetteren de eerste zaak in ons land die volledig aan het Deense merk gewijd is.

“Ik speelde al langer met de idee om een interieurzaak op te starten. Toen ik Hay leerde kennen, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Met de uitgebreide collectie, die onder andere zetels, bijzettafeltjes, stoelen, tapijten en accessoires omvat, kun je zowel een huis, een hotellobby als een vergaderruimte inrichten. Door enkel en alleen Hay te brengen kan ik me specialiseren en na verloop van tijd het hele assortiment in mijn winkel tonen. Iets wat multibrand stores niet kunnen ”, licht zaakvoerder Sven De Vuyst zijn concept toe.

Het gigantische succes van Hay komt niet uit de lucht gevallen. Net zoals voor hun kledij zijn veel jonge mensen voor hun interieur op zoek naar een persoonlijker, maar tegelijk betaalbaar alternatief voor de grote ketens. Zodat ze hun interieur een individuele toets kunnen geven, maar ook nog geld hebben om op restaurant of op reis te gaan. Aan die verzuchting komt Hay tegemoet: het brengt design van topontwerpers tegen een betaalbare prijs.

Het geheime recept

Voor zijn businessmodel haalde Hay de mosterd in de kledingindustrie. Niet toevallig, want het Deense bedrijf van oprichter Rolf Hay is voor vijftig procent in handen van Troels Holch Povlsen, de man achter modemerken zoals Vero Moda en Only. Net zoals bij de mode bestaat de collectie van Hay uit een twintigtal basisstukken die telkens opnieuw aangevuld worden met kleinere objecten en accessoires in gelimiteerde oplages.

Voor zijn ontwerpen doet Hay beroep op een team van zowel jonge als internationaal gereputeerde designers. Zo bevat de Hay-collectie onder meer een Spider Woman-stoel van Louise Campbell, een stoel van Jakob Wagner en een kapstok van Leif Jorgensen. Normaal kosten die ontwerpen al snel een klein fortuin. Doordat Hay het kostenplaatje nauwgezet in de gaten houdt, blijft het topdesign wel betaalbaar.

Zo zet het bedrijf de designers aan om slechts met één materiaal per product te werken, om voor hun product verschillende toepassingsmogelijkheden te bedenken en om op zoek te gaan naar innovatieve procedés. Bovendien beschikt Hay over een enorm voordeel door het gebruik van de textielfabrieken van Bestseller.

De nieuwste textielcollectie, die het Deense merk eind januari op de Parijse meubelbeurs Maison & Objet in primeur voorstelde, is het resultaat van zijn samenwerking met de Nederlandse designers Scholten & Baijings. Het designduo, dat tweede werd in de categorie ‘Designer of the Year’ van de meest recente Wallpaper* Judges Awards van het gelijknamige toonaangevende tijdschrift, creëerde voor Hay een collectie tapijten, bedlinnen en theedoeken. Typerend voor hun vormentaal is de mix van zachte pasteltinten, opvallende fluotonen en grafische prints.

Over Svesa

Voor de opening van Svesa trok Sven De Vuyst terug naar zijn roots: zijn geboorteplaats Wetteren. Niet alleen omwille van zijn centrale ligging, maar ook omwille van het florissante bedrijfsleven. Want ook voor de inrichting van hotellobby’s, vergaderruimtes en recepties in bedrijven is Hay een ideaal merk.

Svesa huist op de centraal gelegen, bij elke Wetteraar bekende locatie “den Berg”. Door de relatief kleine oppervlakte noemt Sven De Vuyst zijn winkel voorlopig liever een designboetiek. Al zal hij er veel meer doen dan louter meubels verkopen: hij staat voor zijn klanten klaar om een totaalontwerp te ontwikkelen. Mét meubels van Hay en foto’s van Priscilla Bistoen.

Over Hay

In 2002 zag Hay het levenslicht, een jaar later stelde oprichter Rolf Hay de eerste collectie voor op de meubelbeurs van Keulen. Met zijn nieuwe merk wilde hij de iconische designtradities uit de jaren vijftig en zestig nieuw leven inblazen. Intussen heeft Rolf Hay met zijn meubels al talrijke awards, zoals de Red Dot Design Award voor de Plopp-stoel, gewonnen, behoort de Prince Chair van Louise Campbell tot de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York en is de Plopp-stoel opgenomen in de collectie van het Parijse Centre Pompidou en Habitare in Helsinki.

Meer weten?

Svesa – Korte Bergstraat 20 – 9230 Wetteren

www.svesa.be
of volg Svesa op facebook: www.facebook.com/svesadesign

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*