Nieuw standaard werk over Nederlandse meubelen (1550-1670)

Publicatie:  Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670

In de aanloop naar de TEFAF in Maastricht, sinds jaar en dag de bekendste internationale happening op Nederlandse bodem op het gebied van kunst & antiek, verschijnt een belangrijk boek over Nederlandse meubelen uit de renaissance en vroege barok. Door Collect. Kunst & Antiek Journaal nu al ‘de bijbel van de Hollandse zeventiende-eeuwse meubelen’ genoemd.

Niet eerder is de geschiedenis van het Nederlandse zeventiende-eeuwse eikenhouten meubel zo uitvoerig beschreven als in dit compleet in kleur geïllustreerde boek.

De samenwerking van een antiquair (Loek van Aalst) met een kunsthistorica (Annigje Hofstede) is uniek en heeft geleid tot een standaardwerk waarin alle aspecten van het meubel worden belicht. Naast inleidende hoofdstukken over de sociale, economische en historische aspecten van Nederland in de zeventiende eeuw worden eveneens het schrijnwerkersgilde, het transport en de verwerking van het eikenhout en constructies en technieken uitvoerig beschreven.

De auteurs hebben het grote aantal verschillende kasttypen toegeschreven aan bepaalde provincies. Daarbij wordt niet alleen de positie en de status van de provincie in de zeventiende eeuw belicht, maar ook wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de constructie, de profileringen van de lijsten, de toegepaste technieken en aan het (religieuze) snijwerk. Speciale aandacht krijgen de Hollandse beeldenkasten en hun symboliek.

Naast kasten worden kisten, zitmeubelen, tafels, linnenpersen, schrijfmeubelen, wand- en tafelkastjes, beddenkoetsen en diverse kleinmeubelen beschreven, maar ook spiegellijsten, handdoekrekjes, blaasbalgen en kapstokken.

Dit boek is vanaf 4 maart verkrijgbaar in de boekhandel. Ook op de TEFAF zal het boek te koop zijn.

Auteurs zijn beschikbaar voor interviews of meer informatie.

Loek van Aalst & Annigje Hofstede Noord-Nederlandse meubelen van renaissance tot vroege barok 1550-1670.

Gebonden in linnen band met stofomslag. 28,5 x 24 cm.  520 pp. geheel in kleur met ruim 750 illustraties. ISBN 978 90 6194 350 1

Voor meer informatie over dit persbericht of voor het aanvragen van een presentexemplaar kunt u contact opnemen met:

HES & DE GRAAF Publishers BV                       030-6380071

www.hesdegraaf.com info@hesdegraaf.com

Volg ons op Twitter www.twitter.com/hesdegraaf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*