Onterechte heffingen op varend woonschip

Volgens de uitspraak van het gerechtshof te ’s-Hertogenbosch is het afdragen van overdrachtsbelasting bij het aanschaffen van een watervilla onoprecht. De belastingdienst ziet deze woningen als onroerende goederen.

Er is al jarenlang een discussie gaande over waterwoningen, zijn ze nou roerend of onroerend. Het is wel duidelijk dat een huis dat vast zit aan de grond onroerend is en verplaatsbare huizen roerend. Bij onroerende goederen is de overdrachtsbelasting bij de aankoop zes procent. Woonboten vallen onder roerende goederen, maar watervilla’s niet. Volgens de belastingdienst staan watervilla’s langs het water, ze drijven en staan in verbinding met het land middels palen en kabels.

Diverse gemeentes zien een varend woonschip als onroerend en belasten eigenaars voor het afdragen van onroerendezaakbelasting. Gemeentes vinden dat het waterwonen of exclusief wonen op het water, een permanente woonvorm is, terwijl het gerechtshof de drijvende optrekjes onder roerende goederen plaatst. Ook voor de ozb is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de status van een watervilla.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*