Oud papier scheiden met infrarood licht

In Nederland zal binnenkort een nieuwe sorteerinstallatie voor kunststofafval in gebruik worden genomen. Zo een installatie is modern voor Europa en de eerste in Nederland. Al het plastic afval wordt eerst ingezameld en vervolgens in de afvalsorteerinstallatie op grootte gesorteerd en verdeeld in groepjes. Niet plastic zoals oud papier en groenafval worden hierbij eventueel verwijderd uit de afvalstroom. Oud papier gaat naar de papierrecycling en groenafval wordt gecomposteerd.

Uniek en efficiënt aan de scheidingsinstallatie is het infrarood sorteer systeem. Dit systeem detecteert op PET, polipropyleen, polyethyleen en restafval. De plasticafval stromen gaan langs een brede lopende band, doordat het plastic het licht dat erop wordt gestraald reflecteert, wordt de type plastic zichtbaar voor de infraroodscanner. Hierdoor kan de machine het type plastic waarnemen en scheiden.

Het gesorteerde plastic wordt geperst tot balen en verkocht aan recyclingbedrijven. Het productievermogen van de nieuwe installatie zal er ongeveer dertig ton per jaar bedragen. Overigens werkt de installatie voor het grootste deel automatisch en is zeer eenvoudig aan te passen aan veranderende samenstellingen en veranderingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*