Unieke schoonmaakmethode voor mensen met een verstandelijke beperking

Oene, 06-04-2011 Hygiëne is lastig voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij vergeten vaak dat je de keuken niet schoon mag maken met de vuile doek van het toilet. Erika Nijhof heeft de schoonmaakmethode Hygiënisch Wonen ontwikkeld waarmee vergissingen worden voorkomen. Onlangs is er een webshop gelanceerd waarin alle producten en informatie over dit onderwerp zijn samengebracht.

In 2007 kreeg Erika Nijhof de vraag of zij een workshop kon ontwikkelen over huishouden voor mensen met een verstandelijke beperking. Hygiëne is voor verstandelijk beperkten een groot probleem en er was geen aanbod op dit gebied. Dit tijdens een gesprek over mogelijke workshops over opruimen en organiseren voor de VolksUniversiteit van Epe. Erika is professional organizer en eigenaar van Start2organize, www.start2organize.nl

In beginsel was de methode Hygiënisch Wonen bedoeld als workshop voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens een try-out bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn gaven zelfstandig wonende cliënten aan zich te schamen voor het feit dat ze hun woning zelf niet goed op orde konden houden. Ook bleek dat zij zich niet bewust waren van mogelijke schadelijke gevolgen. Schoonmaken wordt veelal als nutteloos beschouwd. Daarom is het moeilijk mensen met een verstandelijke beperking te overtuigen om een workshop over hygiëne bij te wonen. Omdat de workshop weldegelijk impact had, heeft Erika Nijhof besloten om deze door te ontwikkelen tot een product waarmee begeleiders zelf met de cliënten aan de slag kunnen.

In een geïllustreerd boekje wordt eenvoudig uitgelegd wat hygiëne is, waarom het nodig is en hoe je het toepast. Door een woning op te delen in zones en deze verschillende kleuren te geven kan kruisbesmetting door verkeerd schoonmaken worden voorkomen.

Door gekleurde emmers en doeken te gebruiken, corresponderend met de kleur van de zones, is het hygiënisch schoonmaken van de omgeving eenvoudig voor mensen met een beperking. In een oogopslag is te controleren of de juiste schoonmaakspullen worden gebruikt. Ter ondersteuning zijn er gekleurde stickers met pictogrammen beschikbaar , corresponderend met de kleuren van de betreffende zones.

Nieuw is de workshop voor begeleiders, waarin zij meer informatie en tips krijgen over hygiëne en schoonmaken. Daarnaast is er voor begeleiders een handleiding .

De methode wordt o.a. al gebruikt bij begeleid-wonen-projecten en een zorgboederij.

De informatie en producten van de methode Hygiënisch Wonen zijn te vinden in de webshop www.hygienischwonen.nl
Contactpersoon: Erika Nijhof, 06 25 58 48 21, info@start2organize.nl

Basispakket Hygiënisch Wonen

Schoonmaakmethode voor mensen met een verstandelijke beperking

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*