Een geslaagde combinatie tussen terrein- en personenwagens

Hoewel grote terreinwagens een goede keuze kunnen zijn, worden ze soms wat wantrouwig bekeken omwille van hun hoge verbruik en dito CO2-uitstoot. Daarom is er een nieuw segment geïntroduceerd op de automarkt, de zogenaamde cross-over. Deze wagens gaan uit van kleinere middenklassemodellen en combineren elementen van 4×4’s, breaks en monovolumes tot een geslaagd geheel. Hierbij wordt veelal de carrosserie verhoogd om de wagen geschikter te maken voor onverhard terrein. Tegenwoordig wordt dit echter steeds vaker voor esthetische doeleinden gedaan. Ook zijn ze vaak voorzien van vierwielaandrijving die je bij terreinwagens aantreft.

Een eerste bekend voorbeeld van dit model zijn de Audi A6 allroad en zijn latere broertje de A4 Allroad. Deze wagens zijn respectievelijk gebaseerd op de A6 en de A4 Avant en bieden een grotere bodemvrijheid (de ruimte tussen het laagste punt aan de onderkant van een voertuig en het bodemoppervlak), een grotere spoorbreedte voor- en achteraan en vierwielaandrijving als belangrijkste aanpassingen.

Ook Peugeot heeft zich op deze markt gewaagd en heeft met de 3008 een cross-over gebouwd die gebaseerd is op de 308. Door de hoge en wat agressieve grille en de ver naar voren geplaatste voorruit van de wagen zult u dit model niet snel verwarren met andere merken. De Volvo XC70 is ook een stoere wagen die duidelijk op de V70 is gebaseerd. Net als bij de meeste cross-overs, zijn ook hier de enige verschillen de hogere afstand van de grond, de grotere bumpers en de vierwielaandrijving. Ook bestaat er een minder bekende cross-over versie van de befaamde Fiat Panda, die hoger is en grotere banden heeft dan het origineel.

Ondanks hun vaak stoere uiterlijk, zijn cross-overs vooral ontworpen voor familiegebruik. Hoewel enkele modellen off-road hun mannetje kunnen staan, zijn de meeste modellen meer bedoeld voor de rit naar school. Ze bieden hiervoor ook voldoende ruimte, net als hun zwaardere 4×4-tegenhangers, maar zijn milieuvriendelijker en dus een goede keuze voor CO2-bewuste chauffeurs. Recent zijn er ook enkele hybride modellen geïntroduceerd (Peugeot 3008 Hybrid 4, Lexus RX 450h, Audi Q5), die het groene karakter van deze wagens verder ondersteunen. De markt voor cross-overs is echter nog jong en er valt dan ook nog veel evolutie te verwachten in de toekomst.

Cross-overs hebben echter ook enkele nadelen. Hoewel ze er robuust uitzien, zijn ze vaak niet even stevig als terreinwagens, waardoor ze bij een ongeval minder bescherming bieden en u bij een aanrijding vaker de voorruit zult moeten vervangen. Bovendien hebben ze ook minder power dan hun zwaardere broertjes. Niettemin blijven ze een goede combinatie van twee werelden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*