Bedrijfsmakelaar ontwikkelt besparingsproduct voor zakelijke huurders

, ,

StSt Vastgoedadviseurs in Breda is de eerste bedrijfsmakelaar in West-Brabant die zich uitsluitend richt op het adviseren van huurders en gebruikers van zakelijk vastgoedDoor het creëren van optimale onafhankelijkheid kunnen volgens StSt Vastgoedadviseurs voor huurders betere onderhandelingsresultaten worden gerealiseerd. Speciaal voor huurders van zakelijk vastgoed ontwikkelde StSt Vastgoedadviseurs een nieuw adviesproduct: de ‘HuurScan’.

Hans Staal: “De markt van commercieel vastgoed is flink geraakt door de crisis. In Nederland staat ongeveer 7 miljoen m2 kantoorruimte te wachten op een nieuwe gebruiker. In West-Brabant bedraagt de leegstand circa 12%. Door de opkomst van het Nieuwe Werken zal bovendien de vraag naar kantoorruimte de komende jaren verder afnemen.

Wij merken dat huurders te weinig gebruik maken van deze gewijzigde markt. Zittende huurders kunnen bijvoorbeeld hun huurovereenkomst opnieuw proberen uit te onderhandelen met de verhuurder. In ruil voor een nieuwe huurtermijn van 5 of 10 jaar zijn verhuurders bereid huurkortingen en huurvrije periodes te verstrekken.

De waarde van vastgoed wordt naast de huur ook bepaald door de resterende huurtermijn. Een nieuwe huurtermijn biedt een eigenaar voor langere tijd zekerheid.  Daarnaast is leegstand in deze tijd natuurlijk een nachtmerrie voor verhuurders: de cashflow valt weg, financieringslasten lopen door, kosten van verhuur enzovoort.

Voor een aantal huurders, waaronder een grote onderwijsinstelling in Breda, hebben wij met de HuurScan al zeer aanzienlijke huurbesparingen (tot 20%) kunnen realiseren. Het is uiteindelijk een win-win situatie voor zowel de huurder als de verhuurder: de huurder bespaart op zijn huurlasten en de verhuurder hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken voor leegstand. Wij kijken bij de onderhandeling natuurlijk ook naar de voorwaarden, zoals de mogelijkheid van onderverhuur en het aftoppen van de jaarlijkse huurindexatie.

Ook bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe locatie hebben vaak geen idee hoe graag verhuurders momenteel zaken wil doen. Wij weten dat gelukkig wel en kunnen dat voor onze opdrachtgevers omzetten in een scherpe deal.

Omdat wij er duidelijk voor hebben gekozen om nooit op te treden voor verhuurders en zelf dan ook niets te huur aanbieden, kan er nooit sprake zijn van enige belangenverstrengeling. Het is een betrekkelijk kleine wereld van verhuurders. En hoe kan je voor een huurder in de onderhandeling het uiterste uit de kan halen wanneer dezelfde verhuurder je opdrachtgever is of kan worden bij de verhuur van een pand?

Bovendien hebben wij voor een compleet nieuw model voor onze vergoeding gekozen. Een makelaar wordt normaal gesproken betaald op basis van een vast percentage van de huurprijs. Dus hoe hoger de huur hoe hoger de vergoeding voor de makelaar. Aangezien het ons doel is om voor huurders de meest scherpe huurcondities te realiseren werkt dat natuurlijk niet. Daarom werken wij op basis van een vergoeding die gebaseerd is op de door ons gerealiseerde besparing”

Noot voor de redactie. Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken of contact met ons opnemen:

www.stst-adviseurs.nl

h.staal@stst-adviseurs.nl

Hans Staal RT: 06-50633440

Mr. Hein van der Put: 06-54684984