Wetgeving toewijzen sociale huurwoning gewijzigd!

,

Nederlandse woningcorporaties hanteren sinds 1 januari 2011 de regel dat 90 procent van het totale sociale huurwoningen bestand alleen nog maar mag toegewezen worden aan personen/huishoudens die een totaal belastbaar inkomen hebben wat lager uitvalt dan € 33.614,-. Dat heeft de regering besloten nadat hetgeen ook is geadviseerd is door de Europese Commissie.

De nieuwe wetgeving geldt alleen voor personen of huishoudens die van plan zijn om te verhuizen. Hetgeen geldt niet voor bestaande/zittende huurders in Nederland. Sinds 1 januari 2011 gaat de regelgeving bij de woning corporaties in. Dit houdt in dat huurwoningen met een maandelijkse huurprijs onder de € 652,52, die via een woningcorporatie verhuurd worden, alleen nog verhuurd worden aan personen of huishoudens met een belastbaar totaal inkomen lager dan € 33.614,-.

Middeninkomens hierdoor financieel onder druk

Personen of huishoudens die in de categorie “middeninkomens” vallen,  zullen door de wijziging in de wetgeving met grotere moeite een betaalbare huurwoning in Nederland vinden. Meerdere Almeerse woningcorporaties bieden “vrije regio” huurwoningen vanaf € 652,52 en relatief betaalbare koopwoningen aan waar huishoudens de in de categorie “middeninkomens” terecht kunnen. Verscheidene woningcorporaties bieden woningen aan met Koopgarant (dit houdt in dat er 25% korting op de VON-prijs wordt gegeven) en/of verstrekken ook de “Starterslening”, zodoende  woningen ook te betalen zijn voor kopers met een relatief lager inkomen.

Urgentieregeling

Hooguit 10 procent van het totaal aantal sociale huurwoningen is toegestaan om verhuurd  te worden aan personen of huishoudens met een belastbaar totaal inkomen hoger dan € 33.614,-. Voorwaarde is hierbij dat er prioriteit moet worden verleend aan individuen of huishoudens die urgent behoefte hebben aan een woning vanuit het perspectief van fysieke gesteldheid, nood, sociale aspecten, overmacht of veiligheid.

Voordeelregeling en Huur op Maat

Mits er binnen de 10 procent van woningen een marge overblijft voor het toerusten van sociale huurwoningen aan personen of huishoudens met een belastbaar totaal inkomen dat hoger uitvalt als € 33.614,- kan dit worden gehanteerd als een mogelijkheid om de bekende “ Voordeelregeling” en concept  “Huur op Maat” te utiliseren. De Voordeelregeling is bedoeld om het voor personen die een woning zoeken mogelijkerwijs te maken om met urgentie een woning te bemachtigen in een bepaalde woonomgeving op basis van o.a. inkomen, wijkbinding of educatie. Bij de regeling Huur op Maat is de huurprijs ondergeschikt aan het inkomen dat een persoon verdient.

Huur woning

Voor het bemachtigen van een huurwoning kun je er ook voor kiezen om andere wegen te kiezen zoals huren van een woning via een organisatie zoals Home Huur. Home Huur heeft huurwoningen te huur in heel Nederland. De database van Home Huur heeft meer dan 50.000 huurwoningen voor de korte termijn verhuur en voor de lange termijn verhuur. De database van Home Huur wordt dagelijks bijgewerkt zodat men correcte en een scherp aanbood gepresenteerd krijgt.

Er kan een zoekfunctie uitgezet worden met voorkeuren voor prijsklasse, locatie en bijvoorbeeld aantal slaapkamers. Elke dag worden eventuele nieuwe beschikbare appartementen in de inbox bezorgd en kan men als eerste reageren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*