De flitskast van de toekomst controleert uw bandenspanning

Hij heet de asset-camera, en hij is het favoriete verjaardagscadeau voor elk lid van de flitsbrigade van het KLPD. Terwijl de oude vertrouwde flitskasten die het snelweglandschap vandaag de dag sieren niets meer doen dan uw snelheid meten en er soms een fotootje van maken, is de asset-camera – of Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport – in staat uw afstand tot uw voorganger te meten, ziet hij of u telefoneert of een CD verwisselt, heeft hij het door als u uw gordel niet draagt en meet hij tussen neus en lippen door uw bandenspanning.

Het wordt stilzitten en strak voor je uitkijken in de auto, als de asset-camera in 2015 in Nederland wordt geïntroduceerd. Het apparaat combineert 3D-camera’s en kentekenregistratie met warmtesensoren en infraroodtechniek. Zo wordt in één keer een keur aan mogelijke overtredingen waargenomen. De supercamera kan zelfs een kenteken vergelijken met een database vol wanbetalers en notoire overtreders. Komt er één voorbijrijden, dan gaat er een seintje naar de dichtstbijzijnde surveillancewagen van de politie en wordt de snoodaard in de kladden gevat. Er wordt gewerkt aan zowel een vaste opstelling als een mobiele variant, en ze gaan zo’n 60.000 euro per stuk kosten.

Justitie kan niet wachten om het apparaat in Nederland langs de weg te zetten. Nederland draagt dan ook actief bij aan de 6 miljoen euro aan Europese subsidie voor het project. Het systeem wordt op dit moment in Duitsland en Finland getest en zou volgens de planning al vanaf 2013 ingezet kunnen worden. Om zeker te zijn dat ook alle juridische aspecten zijn afgedicht, wacht justitie waarschijnlijk tot 2015 met het in gebruik nemen.

Het is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten, maar voor veel mensen zal het aanvoelen als een scène uit het boek ‘1984’ van George Orwell. De ‘Big-Brotheriaanse’ flitskasten meten niet alleen uw snelheid, maar kijken nu ook bij uw auto naar binnen en zien of u een kind op de bijrijderstoel heeft zitten en of u een telefoon aan uw oor heeft. Ook uw bandenspanning wordt gemeten, terwijl het voor veel mensen onbekend is dat rijden op een zachte band een overtreding is. Het lijkt een kleine stap naar het detecteren van een doorgescheurd sterretje in uw voorruit, waardoor u automatisch een SMS-je krijgt dat uw autoruit vervangen moet worden.

De asset-camera is vooralsnog toekomstmuziek, maar wel nabije-toekomstmuziek. In die tijd kunnen we met spandoeken de straat op gaan en onze snelwegprivacy opeisen. Maar waarschijnlijk kunnen we de tijd beter besteden aan het wennen aan een streng gecontroleerd, maar veiliger wegennet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*