Pompinstallaties

,

De techniek achter pompinstallaties is bij doorsnee mensen vaak onbekend. Toch is het een techniek die vrij belangrijk is in ons hedendaagse leven aangezien pompinstallaties ondersteunen in het weg laten stromen van afvalwater. In het volgende artikel zullen wij daarom eens beknopt gaan kijken naar de techniek achter een pompinstallatie.

Water beweegt zich op natuurlijke wijze altijd naar beneden voort en dat geldt ook voor afvalwater wat via rioolbuizen steeds dieper naar beneden wordt getransporteerd. Er bestaat op dat moment namelijk geen druk op het water en daarom kan het gewoon natuurlijk naar beneden vloeien.  Maar wanneer er bijvoorbeeld water een andere richting op zal moeten bewegen, dan zal er enige druk moeten worden uitgeoefend aangezien het geen natuurlijke richting is voor het water. In dat geval komt er dus een pompinstallatie van pas om het water in de gewenste richting te pompen.

Een pompinstallatie bestaat uit een verzameltank welke weer beschikt over een perspomp en verschillende onderdelen die gaan over de aansturing en/of alarmering van de installatie. Afvalwater wat dus geloosd moet worden verzameld zich in de opvangtank van de pompinstallatie om vervolgens door de perspomp via een persleiding te worden getransporteerd. Elke pompinstallatie kan anders in elkaar steken omdat de situatie waarin water een bepaalde kant op moet worden getransporteerd vaak uniek is. Dus beschikken verschillende pompinstallaties vaak over een variërende pompcapaciteit en over meerdere perspompen. Om de pompcapaciteit te verhogen zullen er namelijk meerdere perspompen nodig zijn. Maar meerder perspompen kunnen ook gebruikt worden als stand-ins voor elkaar in het geval van uitval, storing of tekort aan pompcapaciteit bij een van de andere pompen.

Alhoewel er meerdere onderdelen in de verzameltank zorgen voor het transport van het water, heeft de perspomp dus een essentiële rol in het transporteren van afvalwater via de persleiding. De perspomp ofwel de dompelpomp hoort daarom waterdicht te zijn en zo veel mogelijk te beschermen tegen storingen. Bij de werking van meerdere perspompen is de kans op storingen nog lager. Onderling kunnen dompelpompen ook van elkaar verschillen. Elke dompelpomp kan namelijk een andere waterkwaliteit hebben die hij kan verpompen. Dit heeft te maken met de korrelgrootte die door het rooster kan van de dompelpomp. Verder zijn er qua pompmogelijkheden ook andere vormen van pompen zoals bijvoorbeeld een vuilwaterpomp of een aanzuigpomp.

Voor een beknopte beschrijving van het gehele pomp proces kunt u altijd meer lezen over de werking van een pompinstallatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*