Zwitserland: koffie voor 6 euro

,

De kredietcrisis kent vele gezichten. De euro en de dollar verliezen hun waarde en financiële instellingen zoeken hun heil in valuta die hen meer zekerheid geven: de Zwitserse Frank. Door die enorme vraag is de Frank steeds duurder. Dat is alleen maar goed voor de Zwitser die op vakantie gaat. Verder heeft niemand daar wat aan.

Zwitserland hecht enorm aan haar onafhankelijkheid. Zo ook de Zwitserse Frank. Dat komt de Zwitsers nu echter duur te staan. Zwitserse producten en diensten zijn zo ongeveer onbetaalbaar geworden. Denk aan al die horloges of medicijnen. Ook de toeristensector heeft er last van.

Ten opzichte van begin van dit jaar is de Frank 39% duurder geworden. Een toerist betaalt dus 39% meer voor dezelfde service. Een kop koffie in Cafe St. Gotthard in Zurich kost nu omgerekend 6 euro. Toeristen kiezen inmiddels massaal voor euro bestemmingen om hun winstersport door te brengen. Het Zwisterse toeristenbureau melde op dit moment 35% minder boekingen voor komende winter. Als de munt niet snel aan waarde inboet lijkt dat cijfer alleen nog maar toe te nemen aldus Reizen-shop.nl

De Vice president van de Zwitserse nationale bank gaf vorige week aan “een hele set mogelijkheden”te onderzoeken om de waarde te drukken. Niemand twijfelt aan eraan dat de munt overgewaardeerd is. Beleggers zien alleen geen alternatief. Politici zijn echter bereid ver te gaan voor een oplossing. Christoph Blocher, lid van de Zwitserse tweede kamer verwoorde het zo: “It’s almost like economic warfare — to wage a war, you must use all measures at your disposal, and you must win.” Inmiddels gaan er stemmen op om de munt aan de Euro te koppelen. Iets dat voorheen nog als vloeken in de kerk werd beschouwd in het Alpenland.

Voor de toersime industrie is komend winterseizioen evenwel al verloren. 85% van de boekingen zijn traditioneel voor 1 oktober binnen. Het zou een wonder zijn als er voor die tijd een oplossing is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*