De comeback van de grammofoonplaat

In de huidige maatschappij wordt muziek veelal gedownload. Toch lijkt het om te slaan. De grammofoonplaat doet opnieuw zijn intreden.


Het intreden van de grammofoonplaat

Het cd persen deed zijn intreden in het begin van de jaren ’90. Zo’n 10 jaar later kwamen de mp3’s op  de markt, die je kunt downloaden via iTunes, maar wat ook veel via de illegale weg gebeurt. Sinds vorig jaar wordt de grammofoonplaat opnieuw populair. Er worden in Nederland tussen de 15 en 20% meer grammofoonplaten verkocht.

Alle doelgroepen

In het verleden stond er in een muziek winkel maximaal één klein bakje met grammofoonplaten, dit is tegenwoordig bij veel winkels al uitgegroeid tot een hele wand. Terwijl je vroeger alleen oude mensen bij de platen zag kijken zie je nu ook veel jongeren die platen komen kopen. Ook zijn er dj’s die platen gebruiken in plaats van een laptop met mp3’tjes.

Waarom is de plaat zo populair

Dat je plaat zo populair wordt is een soort tegenbeweging tegen het downloaden. Mensen willen de plaat kunnen vasthouden, daarnaast komt er nostalgie en emotie bij kijken. Ook spreekt het formaat mensen aan en is de hoes meestal een heel kunstwerk met erg mooie kleuren. Ze worden zelfs aan de muur gehangen.

Moderne artiesten brengen platen uit

Steeds meer artiesten brengen hun cd’s ook op een grammofoonplaat uit. Nederlandse artietsen die dat doen zijn bijvoorbeeld Anouk en Spinfish. Ook internationale artiesten brengen platen uit zoals Genesis Joplin, Kings of Leon en U2.

Ik denk dat niemand 10 jaar geleden heeft gedacht dat de plaat ooit nog terug zal komen, toch lijkt het erop dat hij weer helemaal populair gaat worden. Een tastbare plaat is natuurlijk ook veel leuker dan een mp3’tje die je zo van internet haalt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*