Een café beginnen: Het ondernemingsplan

Als je een café wilt beginnen is het belangrijk dat je een ondernemingsplan gaat schrijven. Dit heb je nodig bij de bank, de makelaar, de brouwer en de gemeente. Daarnaast is het een fijne houvast voor jezelf.

Wat is een ondernemingsplan precies?
In een ondernemingsplan staat heel het bedrijf beschreven. Zo wordt er bijvoorbeeld in beschreven hoe je je bedrijf gaat beginnen, maar ook hoe het eruit komt te zien, dus de horeca inrichting. Daarnaast wordt ook naar het financiele gedeelte gekeken en naar de kansen en bedreigingen. Deze kunnen voor iedereen anders zijn. Doordat je al deze zaken gaat uitzoeken, heb je voor jezelf ook een goed beeld van wat je wilt verwachten. Een ondernemingsplan wordt ook wel een businessplan of ondernemersplan genoemd.

De inhoud
Een ondernemersplan begint altijd met een samenvatting waarin staat beschreven waarom het café wordt gestart. Daarna beschrijf je jezelf en de onderneming. Vervolgens komt het marketingplan, waarvoor je zelf ook veel onderzoek moet doen naar de vraag op de markt. Ten slotte komt het financiele gedeelte, waarin staat hoe alles wordt bekostigd. Voor de meeste mensen is dit het lastigste gedeelte.

Het doel
Het doel van het ondermingsplan is vooral dat je zelf inzicht krijgt in je onderneming. Het is belangrijk dat je een verwachting kunt maken van je toekomstige financiele situatie en kun zien of het wel haalbaar is. Daarnaast krijg je inzicht in de kansen en bedreigingen, waardoor je weet wat je kunt verwachten. Ook heb je een ondernemingsplan nodig als je bijvoorbeeld geld wilt lenen bij de bank. Hiervoor moet je dus een zeer overtuigend ondernemingsplan hebben geschreven zodat de bank vertrouwen in jou heeft als ondernemer. Tot slot zorgt het ondermingsplan ook voor een rode draad voor de ondernemer. In het ondernemingsplan zijn namelijk dingen beschreven als promotie en structuur waar de ondernemer dan een bepaalde houvast aan heeft.

Een ondernemingsplan is dus erg belangrijk bij het beginnen van een café. Toch zijn er geen bepaalde regels over hoe uitgebreid het moet zijn, als het maar duidelijk is voor jezelf en eventueel voor derde die het moeten lezen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*