Strengere regels indexfondsen

,

De grootste aanbieder op het gebied van indexfondsen, iShares, wil het gebruik van de termExchange traded fund (ETF) aan strengere regels onderwerpen. De term ETF wordt gebruikt voor indexfondsen, maar tegenwoordig zijn er steeds complexere producten die allemaal de naam ‘’ETF’’ krijgen.

Term ETF voor indexfondsen

De aanbieder van indexfondsen pleit er voor om alleen beursgenoteerde indexfondsen met een fondsstructuur het label ETF te geven. Grondstoftrackers of trackers met een hefboom zouden in het voorstel van iShares geen ETF meer genoemd moeten worden. Als het voorstel van iShares uitgevoerd wordt, ontstaat er meer duidelijkheid omtrent indexfondsen.

Handleiding beleggen indexfondsen

David Gardner, hoofd sales bij iShares, pleitte voor de strengere regels omtrent indexfondsen tijdens de presentatie van een handleiding voor beleggers in indexfondsen. Hij geeft aan dat door de huidige verwarring omtrent het begrip ETF het voor beleggers niet meer duidelijk is wat ze daadwerkelijk kopen. Door meer duidelijkheid te scheppen voor indexfondsen is het risico kleiner dat beleggers producten aankopen die verborgen risico’s met zich meebrengen zonder dat de belegger zich daar bewust van is.

Imagoschade indexfondsen

iShares heeft belang bij duidelijkheid voor indexfondsen. Door de duidelijkheid is de kans dat beleggers “verkeerde” indexfondsen aankopen kleiner. Als beleggers vaak geconfronteerd worden met deze “verkeerde” indexfondsen kunnen indexfondsen in het algemeen een slechte naam krijgen. Het belang voor de grootste aanbieder op het gebied van indexfondsen is dus groot.

Al langer wordt gepleit voor meer transparantie op voor beleggingproducten. Een indexfonds is gestart als zeer transparante en kostenefficiënte belegging, maar door de sterke ontwikkeling zijn er nu dus ook veel complexere producten verkrijgbaar. Volledige transparantie voor indexfondsen kan zorgen voor meer duidelijkheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*