Vrouwen met hoge BMI meer risico op hoge bloeddruk

Vrouwen die een te hoge body mass index hebben lopen meer risico op het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk volgens experts.
Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Californië is het risico voor zwaarlijvige tienermeisjes tot negen keer hoger. Dit is een opvallende uitkomst omdat uit eerdere onderzoeken blijkt dat jongens met een normaal gewicht 3,5 keer meer kans op hoge bloeddruk hebben. Als te hoge bloeddruk niet behandeld wordt, verhoogt dit het risico op een hartaanval, beroerte of nierziekte. Volgens prof. Rudy Ortiz, die het onderzoek geleid heeft, is er een hoge overlijdenskans aan hart en vaatziekten als iemand zowel een te hoge Body Mass index heeft als ook een te hoge bloeddruk.
Bij het onderzoek is uitgegaan van een Body Mass index van 30 of meer (een BMI tussen 18 en 25 wordt als normaal gewicht beschouwd). U kunt overigens met deze link uw BMI Berekenen.

De testgroep voor het onderzoek is gesplitst op basis van de BMI en 3 verschillende bloeddruk categorieën. Vervolgens is gekeken naar de relatie bloeddruk/gewicht. Op basis daarvan kan de conclusie getrokken worden dat vrouwen met een te hoge BMI een hogere kans ontwikkelen op het krijgen van een hoge bloeddruk. De onderzoeksresultaten bevestigen dat het gaat om een tikkende tijdbom. Een groot percentage van de tieners is zwaarlijvig. Daarnaast heeft een significant deel van de bevolking in Nederland een hoge bloeddruk zonder dit zelf te weten. De belangrijkste stappen om de bloeddruk te verlagen zijn: het verliezen van gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en gezond eten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*