Als een kat voor de vogel: van kattenluik tot vogelkooien

Waarom haalt iemand huisdieren in huis? Voor het gezelschap, omdat ze zo lief kunnen zijn, om er voor te willen zorgen, omdat je het gewoon bent om dieren in huis te hebben of omdat je altijd al een hond, een kat of pakweg een parkiet wou. Voor de ideale verzorging voor je huisdieren heb dan wel nood aan de ideale accessoires om je beestjes in de watten te leggen.

De basisaccessoires voor je kat(ten): van kattenluik tot speeltjes

Katten houden ervan om buiten te zijn. Ze kunnen hun instincten botvieren door op muizen of vogels te jagen. Bovendien is het ook voor hun baasjes veel aangenamer als de kat zelf naar buiten kan voor haar basisbehoeften. Een kattenluik installeren is redelijk eenvoudig en bovendien gaat een kattenluik een leven lang mee, zolang je van meet af aan kiest voor kwaliteit.

Een kattenluik kan zowel in de deur geplaatst worden als in een buitenmuur. Vooral de mogelijkheid om het luikje in de buitenmuur te plaatsen is geen slechte beslissing, omdat het gat eenvoudig gedicht kan worden als je geen kat meer hebt. Een deur is in dat laatste geval dan eerder aan vervanging toe. Je doe-het-zelf zaak kan je met raad en daad bijstaan.

Andere handige spullen voor katten zijn onder meer een krabpaal, zodat je kat haar nagels kan vijlen aan iets anders dan je sofa of de tafelpoot, een kattenbak, voedingskommetjes en speeltjes waarmee je kat urenlang mee bezig kan zijn. Je plaatselijke supermarkt of dierenwinkel helpt je graag verder.

Als vogels in (ruime) vogelkooien

Niet iedereen houdt van vogels in vogelkooien. Het idee om een exotisch vogeltje op te sluiten maakt deze mensen eerder triest dan opgewekt. Maar vogelkooien hoeven lang niet klein of deprimerend te zijn. Afhankelijk van de vogel(s) die je in huis wilt halen, bestaan er aangepaste vogelkooien, van een leuk afgerond exemplaar dat je kent uit de tekenfilms, tot grote en ruime volières.

Naast de aanschaf is ook de plaatsing van vogelkooien van levensbelang. Vogels hebben graag overzicht op hun omgeving. Zo voelen ze zich veiliger. Plaats daarom de vogelkooi zo hoog mogelijk en in een hoek. Vogelkooien hou je ook best uit het zonlicht (te warm), uit de tocht (te koud), uit de keuken (te gevaarlijk), uit de buurt van de televisie (te beangstigend) en uit de buurt van kinderen.

Ook de inrichting van vogelkooien is heel belangrijk. Voorzie de kooi van aangepaste speeltjes. Deze vind je in de dierenwinkel. Vraag zeker om raad aan het winkelpersoneel, want niet alles speeltjes zijn geschikt voor alles vogelsoorten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*