Apple heeft een remmend effect op innovatie

Apple die concurrenten aanklaagt; het kan bijna een wekelijks terugkerende kolom in een krant worden. Momenteel gedraagt het Amerikaanse electronicabedrijf zich als de pestkop van de industrie door elke vorm van innovatie door concurrenten voor zichzelf op te eisen. De afgelopen tijd moet vooral Samsung het ontgelden, met de ‘van Apple gekloonde’ Galaxy Smartphone en Galaxy Tab. Dit klinkt enigszins hypocriet van een organisatie, wiens oprichter Steve Jobs ooit schaamteloos meldde dat hij goede ideeën van anderen stal.

Bovendien lijkt men bij Apple het principe van patent niet helemaal te begrijpen. Het idee van patent is het mogelijk maken van een gelimiteerde monopoliepositie. Dit houdt in dat monopoliepositie voor een bepaalde tijd vastgesteld wordt, om de octrooihouder de kans te geven zijn uitvinding op de markt te brengen. Er is een eindpunt aan het patent toegevoegd om innovatie van concurrentie te stimuleren. De uitvinding van de één kan een ander stimuleren tot een andere uitvinding.

Een organisatie als Apple, die te pas en te onpas pocht met haar innovatieve producten, zou moeten weten dat patenten uitgevonden zijn om permanente monopolies te stoppen. In het verleden is vaak genoeg gebleken dat de motivatie tot innoveren snel afneemt bij het vormen van een dergelijke machtspositie. Een machtspositie die Apple blijkbaar heel graag in handen wil hebben.

Voor meer informatie over reparatie van uw computer kunt u een kijkje nemen op 0900 Computer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*