De overheid moet zich terugtrekken van de woningmarkt

De overheid moet zich geleidelijk terugtrekken uit de woningmarkt, de overheidssubsidies op het huren en kopen van woonruimte moeten verdwijnen. Dit stelt Dirk Brounen, hoogleraar Real Estate Economics aan de Tilburg University, in een opinieartikel op www.socialevraagstukken.nl.

Als men kijkt naar subsidiëring van sociale huurwoningen, staat Nederland op de blacklist van Europa. De EU voert hier momenteel druk op uit, maar is nog niet overgegaan tot straffen. Dit heeft tot gevolg dat een broodnodige hervorming wordt uitgesteld. Brounen laakt het uitstelgedrag van de overheden en is van mening dat een flinke koerswijziging nodig is om de economie weer vlot te trekken.

‘Nederland staat bekend als risico-avers, maar heeft in relatieve zin de grootste hypotheekschuld van de wereld. Jarenlang ging dit goed, en ontstond overwaarde op de woning. Maar wie overwaarde ziet ontstaan, weet ook dat de huizenmarkt onder de waarde van de schuldenlast kan duiken. Hier wordt echter niet voor gewaarschuwd, en niets aangedaan’, aldus Brounen.

Het is dus volgens hem tijd om in te grijpen, met name door ‘de overheid te vragen geleidelijk aan de aftocht te laten blazen uit deze markt.’ ‘Door de aloude regeling stapsgewijs af te bouwen, net zoals we de pensioenleeftijd in twintig jaren verhogen tot 67, ontstaat er een woningmarkt waarin een koper en huurder op eigen kracht beslissingen kan en moet nemen, niet langer op basis van eventuele wachtlijsten en subsidies.’

Voor koophuizen bij u in de buurt, neem een kijkje op 0900 Koopwoning

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*