Douane aangifte vereenvoudigen als Authorised Economic Operator

Sinds de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten zijn de veiligheidsmaatregelen bij douanes wereldwijd aanzienlijk verscherpt. In het personenvervoer en de luchtvaart zijn deze maatregelen duidelijk te merken. Het risico van een terroristische aanslag zit echter niet alleen in personenvervoer. Ook vrachtvervoer is blootgesteld aan terroristische risico’s. De Verenigde Staten wilden om die reden ook het vrachtverkeer beter beveiligen. Wanneer echter dezelfde aanpak als voor burgerluchtvaart gehanteerd zou worden, zou dat slechte consequenties op de Amerikaanse economie kunnen hebben. Strengere en intensievere controles zouden veel oponthoud tot gevolg hebben en negatieve financiele gevolgen hebben. Het Amerikaanse bedrijfsleven heeft in samenwerking met de douane het C-TPAT (Customs and Trade Pact Against Terrorism) opgezet. Bedrijven die C-TPAT gecertificeerd zijn tonen aan dat zij veilig en betrouwbaar te werk gaan. De douane kan zich vervolgens bij haar controles volledig richten op de niet-gecertificeerde bedrijven. Op deze manier kan de goederenstroom beveiligd worden terwijl de economie een minimale schade oploopt.

In Europa heet deze certificering AEO (Authorised Economic Operator). Sinds januari 2008 is het mogelijk je in Europa als Authorised Economic Operator te certificeren. Wanneer je jezelf certificeert als AEO, kun je extra douanecontroles voorkomen. Net als in de VS is het certificeringsproces in handen van de douane, omdat de douane de internationale goederenstroom controleert. Een AEO is een marktdeelnemer die voor de gehele Europese Gemeenschap als veilig en betrouwbaar kan worden gezien. Een Authorised Economic Operator vormt een schakel in de internationale toeleveringsketen. De internationale keten omvat het gehele productieproces, van productie van de goederen tot levering aan de eindgebruiker, inclusief de in- en uitvoer van die producten van en naar de EU. Alle bedrijven die te maken hebben met goederenuitzendingen van en naar buiten de EU komen in aanmerking voor een AEO certificaat.
Een AEO-certificaat wordt in de gehele Europese Gemeenschap erkend. Dit houdt in dat deze bedrijven ook in andere lidstaten automatisch in aanmerking komen voor AEO- faciliteiten.

Voordelen AEO certificaat
Met een AEO-certificaat krijgen bedrijven gemakkelijker toegang tot douanevereenvoudigingen. Daarnaast vermindert het certificaat het aantal controles van goederen en documenten bij de douane aangifte. Tevens leidt deze certificering tot voorrang bij controles en kan men een verzoek indienen controles op een andere plaats te laten verrichten dan het douanekantoor. Uiteindelijk leidt dit tot minder logistieke oponthoud en een daling in de administratieve lasten.

Basiseisen
Om een AEO-certificaat te verwerven dienen bedrijven te voldoen aan een aantal door Brussel vastgestelde basiseisen. Bedrijven die de AEO status willen verkrijgen dienen aan te tonen dat zij betrouwbaar en veilig opereren. In dit geval betekent veilig dat een bedrijf maatregelen heeft genomen om ongewenste inmenging van derden tegen te gaan. Denk hierbij aan terroristische activiteiten, drugssmokkel en invoer van namaakproducten.

Maco kan u vrijblijvend en kosteloos adviseren bij het aanvragen van een AEO certificering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialist, dhr. Eric Vosdellen tel: 0475-425800.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*