Makelaarsarchief: ‘Gek dat zoiets nog niet bestond’

Ze zijn pas twee maanden landelijk online, maar kunnen een dezer dagen al hun vijfhonderdste review verwachten. We hebben het over Makelaarsarchief.nl, dat passende makelaars zoekt bij consumenten die hun huis willen verkopen. “De consument geeft aan wat hij belangrijk vindt in een makelaar en wij zoeken daar de meest passende makelaars bij”, legt medeoprichter Mike Inge uit.

“Wij komen zelf uit de makelaardij en kwamen steeds vaker de volgende vraag tegen: ‘Hoe vind een consument die een woning wil verkopen een makelaar die bij hem of haar past?’ Daar was nog geen antwoord op, en nu is dat er wel. Het is eigenlijk raar dat het er nu pas is!”

Makelaarsranglijst
Hoe werkt het: de consument vult zijn of haar postcode en prijscategorie in. Vervolgens kan hij aangeven welke prestatie en eigenschappen van de makelaar hij belangrijk vindt. Het systeem komt daarna met een ranglijst van makelaars die als beste uit de bus komen.

Lidmaatschap voor makelaars
“Makelaars kunnen zich tegen betaling bij ons aansluiten en krijgen zo bepaalde voordelen. Makelaars die bij Makelaarsarchief.nl zijn aangesloten krijgen een uitgebreid profiel en de geplaatste reviews worden getoond. Wie niet is aangesloten, krijgt dit niet.”

Reviews controleren we
“Dit kan tot gevolg hebben dat iemand eerder kiest voor een makelaar op een lagere positie maar met een uitgebreid profiel en zichtbare reviews, dan een makelaar op een hogere positie zonder profiel en getoonde reviews. Wij controleren de reviews altijd en halen valse berichten of berichten met scheldwoorden eruit. Bij twijfel controleren we de afzender. Dat kan makkelijk, want die moet zijn naam, adres, telefoonnummer en mailadres invoeren om iets te mogen schrijven.”

Transparantie
“Wij hebben als doel dat iedereen die een woning wil verkopen ons straks weet te vinden. En dat men makelaars niet meer alleen ziet als de persoon die een woning verkoopt, maar ook zijn verdere dienstverlening kent. We willen volledige transparantie over wat makelaars precies doen, zodat de consument een eerlijke keuze heeft.”

Bang
“De reacties op ons initiatief zijn over het algemeen erg positief. Consumenten zijn erg blij met deze mogelijkheid, waarvan zij gratis gebruik kunnen maken. Makelaars zijn niet onverdeeld positief; die zijn in sommige gevallen ook bang voor transparantie, voor negatieve reviews bijvoorbeeld.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*