Arbo en flexwerken

Steeds vaker wordt er gesproken over flexibel werken. Als je iemand de vrijheid geeft , is hij het efficiëntst. Personeel krijgt steeds vaker de behoefte om vanuit huis te werken, men kiest dan thuis de 8 meest productieve uren uit en de ene keer is dat in de ochtend, de andere keer in de avond.

Telewerken komt al snel om de hoek kijken als we manieren zoeken om het flexibele of thuis werken mogelijk te maken. De huidige technologieën maken telewerken steeds eenvoudiger. Ben je in het bezit van een laptop en een mobiele telefoon dan kan er overal gewerkt worden, zelfs in het café.

De laatste tijd gaat het over Het Nieuwe Werken. Ook hier draait het oa om waar werk ik, wanneer werk ik en hoe werk ik. Hoe beperk ik mijn reistijd, hoever voeren we autonomie door, en hoe houden we ook op afstand het personeel gemotiveerd. Als we dit alles kunnen doorvoeren is het prettig voor de werknemer maar ook voor de werkgever. Het leid normaal gesproken tot een kostenreductie, hogere productiviteit en dat leid dan weer tot hogere opbrengsten.

Omdat de werkgever in bovenstaande situaties wel aan zijn Arboplichten moet voldoen is het zaak er voor te zorgen dat de werknemer over een goede werkplek beschikt. De Arbo-wet stelt dat werkgevers de plicht hebben om te zorgen dat de werknemer over een werkplek beschikt die aan de gewenste ergonomisch eisen voldoet. Voor eventuele controle op de naleving hiervan mag de Arbodienst dan ook thuiswerkplekken bezoeken en eventueel zelfs de werkgever een boete opleggen als er niet aan de eisen wordt voldaan. Echter blijkt in de praktijk dat weinig werkgevers controleren of alles in orde is, vaak wordt er zelfs van het personeel verlangt dat zij een contract ondertekenen dat aangeeft dat thuis alles in orde is.

Omdat men echter thuis geen stoffig kantoorimago wil creëren zijn er steeds meer bureaustoelen in frisse en trendy kleuren te vinden. Ook de bureaus kunnen tegenwoordig worden gevonden met een mooi werkblad wat niet misstaat in menig huiskamer. Ook zijn de bladvormen wat speelser. De grenzen tussen privé en werk vervagen en daardoor vragen werknemers om kantoormeubelen die multifunctioneel zijn. Een tafel moet bv zijn om aan te werken, eten , lezen en te spelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig legio mogelijkheden voorhanden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*