De Algemene Periodieke Keuring

Om de veiligheid in het verkeer te vergroten en het milieu te beschermen is het in Europa verplicht om je auto periodiek te laten keuren. De Nederlandse variant van deze keuring is de Algemene Periodieke Keuring (APK).

Nieuwe personenauto’s met een benzine- en/of elektromotor moeten bij een leeftijd van 4, 6 en 8 jaar en daarna jaarlijks worden gekeurd. Voor auto’s met een diesel- of LPG-motor geldt dat ze bij een leeftijd van 3 jaar en daarna jaarlijks moeten worden gekeurd. Zware voertuigen met een gewicht van 3.500kg of meer moeten jaarlijks worden gekeurd.

Bij de controle zal de verkeersveiligheid van het voertuig worden gecontroleerd. De auto en zijn onderdelen zullen tijdens de verkeersveiligheidscontrole worden geïnspecteerd en er zal worden vastgesteld of de auto een gevaar is voor de bestuurders of andere weggebruikers. De uitstoot van uitlaatgassen zal ook worden geïnspecteerd met behulp van een roetmeting of viergasmeting. De kilometerstand van het voertuig en het chassisnummer zullen tevens worden genoteerd. De eigenaar van de auto zal na de keuring het keuringsrapport van de auto ontvangen.

De auto moet meer dan 2 maanden voor de vervaldatum van de APK-keuring worden gekeurd. Als de auto de keuring doorstaat, dan zal de vervaldatum met 1 of 2 jaar worden verlengd. De RDW zal per brief een herinnering sturen om de auto te laten keuren. Het is echter wel je eigen verantwoordelijkheid om de auto op tijd te laten keuren.

Elke auto met een geldig kenteken moet wettelijk worden gekeurd. U kunt het kentekenbewijs van een auto eventueel laten schorsen, maar in dit geval zal de auto niet mogen worden gebruikt. Het kentekenbewijs kan online met behulp van een DigiD en internetbankieren worden geschorst. Als een auto is geschorst, dan mag de verzekering van de auto worden stopgezet en er hoeft geen belasting over de auto te worden betaald. Als de schorsing wordt opgeheven binnen 3 maanden, dan moet deze belasting echter alsnog worden betaald.

Het is zonder het kentekenbewijs te schorsen niet mogelijk om uitstel te krijgen voor de APK-keuring. Als je te laat bent met de APK-keuring van je auto, dan kan je een boete op de deurmat verwachten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*