Toeren als een toerist door Nederland

Een weekendje Brussel is voor de gemiddelde dertiger met een beginnende maar bloeiende carrière al lang niet meer hip. Tuurlijk: prachtige stad, heerlijke biertjes, maar iets te dichtbij want binnen drie uur te bereizen. Naar Londen gaan normale mensen tegenwoordig ook, ondanks de hoge prijzen daar, dus ook het Verenigd Koninkrijk kun je beter vermijden. Een beetje jong, goedverdienend stedentrippend stel telde in 2011 pas mee op de zondagmiddagbrunch als zij het vliegtuig (gewoon KLM) hadden gepakt naar exotische Europese bestemmingen of gevestigde steden daarbuiten, zoals Dubai of New York. Het komende voorjaar keert die trend helemaal om en is het juist helemaal in om de rust dicht bij huis te zoeken: in eigen land. Het thema voor weekendjes weg in 2012: toerist in eigen land.

Het voordeel van ons land is dat het in vrij korte tijd te doorkruisen is. In één weekend tijd is het goed mogelijk om een groot deel van het land te zien. Road Tripping door Nederland dus, met als bestemming de belangrijkste toeristische attracties. Want zeg nou zelf: wanneer heb je voor het laatst de Chinese informatiebordjes op de Kinderdijk proberen te ontcijferen? Of een kaas op de markt in Alkmaar rondgedragen zien worden? Hoog tijd om de hoogtepunten in ons eigen land weer eens te bezoeken!

We beginnen onze eerste Road Trip in – hoe kan het ook anders – Amsterdam. De meest vrije stad van de wereld, waar alles kan en mag, heeft immers een aantal voorname hotspots waar we als toerist niet aan voorbij mogen gaan. Het Anne Frankhuis en het Van Goghmuseum zijn daarvan misschien wel de belangrijkste. En parkeren in Amsterdam is een ervaring op zich.

Vanuit Amsterdam trekken we dieper Noord-Holland in. Hier vinden we de meest tot de verbeelding sprekende attracties voor buitenlandse gasten aan. Zo heeft Zaandam de Zaanse schans: molens, een klompenmakerij, een tingieterij en allerlei andere dingen die in de zeventiende eeuw niet meer dan normaal waren in een Hollands dorp. Iets noordelijker vinden we Volendam: niet alleen vroeger belangrijk voor de visvangst, maar tegenwoordig ook de belangrijkste bron van zingend talent en reality shows. Edam – praktisch tegen Volendam aangegroeid – is vooral bekend vanwege de kaassoort. De oude pakhuizen staan er nog steeds en zijn zeker een bezoekje waard.

Vervolgens springen we weer de auto in en rijden even een flink stuk door, tot we via de afsluitdijk de Friese meren hebben bereikt. Watersporten mag je als toerist in Nederland niet overslaan, dus we zoeken het plaatsje Heeg op, waar we een Valk (een type zeilboot) huren en een paar uur lang de autoruit vervangen door het weidse uitzicht over het water.

We rijden door naar Apeldoorn. De stad zelf is mooi, maar de omgeving nog mooier: midden op de Veluwe genieten we van de rust en ruimte die het grootste natuurgebied van het land te bieden heeft. Een uitstekende gelegenheid om die andere typische Nederlandse traditie op te pakken: fietsen! Keuze te over: neem een elektrische fiets en geniet rustig maar voluit van de natuur vanaf het verharde pad, of kies een mountainbike en neem één van de vele single tracks de bossen in, om modderig maar voldaan weer in Apeldoorn uit te komen. Waar ook onze volgende stop op zich wacht: Paleis het Loo. Op deze plek waar de Oranjes zich na een week druk regeren graag even mogen terugtrekken, ligt de geschiedenis voor het oprapen.

Na ons bezoek aan de prachtige Veluwe is het alweer bijna maandag en zit onze Road Trip van de noordelijke helft van het land er op. Met een druk programma hebben we de mooiste plekjes kunnen bewonderen en kijken we nu al uit naar onze volgende tocht: een Road Trip door zuidelijk Nederland!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*