Bijzonder concert Ongehoord Goed: ‘Doe gewoon gek en geniet van muziek’

Marie van Driessche is slechthorend. Jascha Blume is doof. Beide jongeren genieten van muziek en houden zich met muziek bezig. Naar aanleiding van Ongehoord Goed vertellen zij hierover in een interview. Ongehoord Goed is een gratis en bijzonder concert voor kinderen tussen 7 en 20 jaar die doof of slechthorend zijn of spraaktaalmoeilijkheden hebben. Dit evenement is op donderdag 16 februari van 14.30 tot 15.30 uur in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen en wordt georganiseerd door Koninklijke Kentalis en het Nederlands Studenten Orkest (NSO).

Marie en Jascha zijn oud-leerlingen van Signis, een school van Kentalis in Amsterdam. In 2003 waren zij betrokken bij Ongehoord Goed. Dit was de eerste editie van dit bijzondere concert voor kinderen met een beperking. Sindsdien is het een traditie geworden voor het NSO om jaarlijks een bijzonder concert te houden. Vanwege het 60-jarig bestaan is nu gekozen voor een reprise van Ongehoord Goed 2003 met het muziekstuk Le Sacre du Printemps van de componist Igor Stravinsky.

Want ook als je doof of slechthorend bent of spraaktaalmoeilijkheden hebt, kun je van muziek genieten. “Soms doe ik mijn ogen dicht, als wat ik zie niet klopt bij wat ik voel”, leggen Marie en Jascha uit in het interview op http://www.youtube.com/user/KoninklijkeKentalis?feature=mhee. Ook geven de twee de kinderen tips, zoals “Als je een droom hebt, ga ervoor” en “Doe gewoon gek en geniet van muziek”.

Ongehoord Goed biedt de kinderen de kans om muziek op allerlei manieren te beleven door te horen, te voelen, te zien en te ruiken. Gedurende het hele concert kunnen de kinderen de muziek voelen door middel van ballonnen. “Dat is ons ook het meest bijgebleven van Ongehoord Goed 2003”, vertellen Jascha en Marie in het interview. Ook de kinderen die tijdens de voorbereiding op dit unieke evenement bezoek kregen van orkestleden van het NSO of Groningse conservatoriumstudenten hebben enthousiast gereageerd op het voelen van muziek via ballonnen. Ruiken gebeurt door geuren die een speciale geurendj, aromajockey Scentman (Jorg Hempenius), de zaal instuurt. De kinderen kunnen dan de geur – die de muziek ondersteunt – herkennen, omdat ze in de voorbereiding op het bijzonder concert kennis hebben gemaakt met een paar geuren die hij gebruikt.

Le Sacre du Printemps is oorspronkelijk een ballet, en dans ontbreekt dan ook niet op 16 februari. Serhat Agacan en Tracy de Jong, twee jonge dove dansers van het Handtheater, vertellen voorafgaand aan de muziek het verhaal van Le Sacre in een dans zonder muziek. Maar ze brengen ook een gedicht over de Lente in gebaren (http://www.youtube.com/user/Handtheater?email=share_video_user) dat de kinderen hebben kunnen oefenen. De kinderen kunnen dus naar hartenlust meedoen. Met medewerking van Stichting Skyway vertolkt signdancer Mirjam Stolk, bekend van optredens bij onder andere Paul de Leeuw, het tweede deel van het muziekstuk. Jascha Blume ondersteunt het eerste deel met beelden. De audiovisueel student van de Rietveld Academie in Amsterdam is in zijn vrije tijd wel eens actief als vj.

De presentatie van Ongehoord Goed is in handen van Sipke Jan Bousema, televisiepresentator bij de NTR, en Tobias de Ronde, een dove jongere.

Kinderen die doof of slechthorend zijn of spraaktaalmoeilijkheden hebben en dit unieke evenement willen bijwonen, kunnen zich overigens nog aanmelden tot en met zondag 12 februari via ongehoordgoed@nso.nl

Kentalis in het kort

Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners. 

NSO in het kort

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) wordt jaarlijks opnieuw samengesteld uit studenten die zich naast hun studie aan een hogeschool of universiteit bezighouden met klassieke muziek. Door middel van audities worden er ongeveer honderd studenten tot het orkest toegelaten. Voor de orkestleden staat de maand februari geheel in het teken van het NSO. Aan het begin van de maand trekt het orkest zich tien dagen terug om onder leiding van een gerenommeerde dirigent een ambitieus programma in te studeren.

Noot voor de redactie:

Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om Ongehoord Goed bij te wonen. Wij delen graag dit unieke evenement met u. Wegens privacy van de kinderen en om u van dienst te kunnen zijn met een gebarentolk, vragen wij of u zich voor aanvang van het concert wilt melden bij de balie ‘genodigden/pers’.

Voor meer informatie over Ongehoord Goed kunt u contact opnemen met: Ingeborg van der Linden, communicatieadviseur Kentalis, 06 839 05 184, i.vanderlinden@kentalis.nl of Freek Ruesink, persvoorlichter 2012 Nederlands Studenten Orkest (NSO), 06 4605 44 78, persvoorlichter@nso.nl

Ook is Ongehoord Goed te vinden op Hyves (http://ongehoordgoed.hyves.nl/), Facebook (http://www.facebook.com/pages/Kentalis-Ongehoord-Goed/217907744956506) en Twitter (http://twitter.com/OngehoordGoed).

Voor meer informatie over het Handtheater kunt u kijken op www.handtheater.nl en voor Stichting Skyway op www.stichtingskyway.nl. Het Handtheater heeft als doel het bevorderen van en bekendheid geven aan de dovencultuur, vooral op het gebied van theater in de Nederlandse Gebarentaal. Stichting Skyway is een internationaal platform dat jongeren de mogelijkheid biedt hun grenzen te verleggen. Zoals Sencity, hét wereldwijde muziekevenement voor doven, slechthorenden en horenden, dat al sinds 2003 een groot succes is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*