Boete voor overheden bij te laat betaalde facturen

,

Overheden die hun facturen niet binnen 30 dagen betalen, moeten in de zomer van 2012 al een vertragingsrente betalen van 8% en een boete van €40 per factuur. In het FD van 10 januari wordt de harde maatregel van minister Verhagen om ondernemers tegemoet te komen beschreven. ‘Hoewel de Europese wetgeving pas begin 2013 ingaat, wil Maxime Verhagen ondernemers sneller tegemoet komen’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Volgens het Verbond van Crediet Management Bedrijven (VCMB) verlengen groteorganisaties hun betaaltermijn tot wel 4 maanden. Dit werkt door in de hele keten en heeft een negatief effect op de economie. De overheid komt in diverse onderzoeken uit de bus als traagste betaler. Betalen binnen 30 dagen levert volgens het VCMB een positieve impuls op van 26.000 banen. Tevens levert dit een verbeterde kaspositie van 15 miljard euro op. eInvoicing speelt een rol bij het versnellen van het betaalproces bij facturatie.

Jan Pieter Klaver van Mooij Verf, met een omzet van €14,5 miljoen heeft problemen met niet betaalde facturen. ‘Het gebeurt vaker dat verfspeciaalzaken de betalingstermijn van 30 dagen overschrijden. Hij lijdt renteverlies op niet voldane facturen en moet vorderingen afschrijven van bedrijven die omvallen.

‘Door de slechte betalingsmoraal verplaatst het liquiditeitsprobleem zich naar beneden’, ervaart ook directeur Art Lobs van Verhoeve Milieu & Water. ‘Ditbetekent van meet af aan helder communiceren met debiteuren en desnoods een korting geven indien een factuur snel wordt betaald.’

20/20 vision Europe helpt het betaalmoraal van bedrijven en overheden te verbeteren. Door facturen digitaal te ontvangen en versturen kunnen organisaties vele voordelen behalen. Elektronisch factureren biedt veel voordelen voor de verzender en de ontvanger van de elektronische factuur. De software van 20/20 vision bespaart niet alleen  postzegels, enveloppen, briefpapier en inkt, het scheelt ook nog eens veel handwerk bij het verwerken van facturen. Alle voordelen op een rij:

# zoekgeraakte facturen behoren tot het verleden
# facturen komen direct binnen bij de verantwoordelijke afdeling
# de klant beschikt sneller over de factuur, waardoor deze sneller wordt betaald en de cashflow van de leverancier verbetert
# u kunt uw oude facturen scannen met behulp van onze factuurverwerkingssoftware
# de ontvanger van een XML-factuur (extended markup language) kan de gegevens automatisch verwerken in het financiële systeem, waardoor invoer- en verwerkingsproblemen worden voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*