Feest voor en door vrouwen

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Vrouwendag in Steenwijk staat voor de deur. De dames van organisatie VIPS zijn er klaar voor, v.l.n.r.: Nettie Meijer, Cindy Boerema met Aimee en Anne-Mijke, Aletta Makken en Margo van der Molen. foto Sieb van der LaanVrouwendag in Steenwijk staat voor de deur. De dames van organisatie VIPS zijn er klaar voor, v.l.n.r.: Nettie Meijer, Cindy Boerema met Aimee en Anne-Mijke, Aletta Makken en Margo van der Molen. foto Sieb van der Laan

Geen discussie over emancipatie. En ook geen geklaag over het glazen plafond. Vrouwendag 2012 in theater De Meenthe in Steenwijk moet een gezellig, vrolijk feest zijn. “Een viering door en voor alle vrouwen”, aldus Nettie Meijer van de organisatie. Met de nadruk op alle.

Aan de stamtafel van café De Rechter in het centrum van Steenwijk hebben de zes dames van de organisatie VIPS zich verzameld. Ze organiseren het vrouwenevenement nu voor de achtste keer, dit jaar op vrijdag 9 maart. De laatste dingen worden doorgenomen, inmiddels kennen de Steenwijker vrouwen het klappen van de zweep wel. Wattenbad – ‘letterlijk in de watten gelegd worden’ – , check. Roze linten, check. Uitnodigingen voor de sponsnorrenruimte – ‘onze sponsoren zijn allemaal mannen, vandaar sponsnorren’ – check.

“Pas sinds drie jaar houden we Vrouwendag Steenwijkerland in De Meenthe. Het is in die periode uitgegroeid tot een groots evenement. We zijn ooit heel klein begonnen”, vertelt Aletta Makken. In buurtcentrum de Oostermeenthe in Steenwijk kwamen in 2005 voor het eerst zo’n honderd vrouwen bij elkaar. “Kregen we op de kop van het wijkcentrum omdat er maar tachtig man in het centrum mocht”, haalt Makken lachend herinneringen op. Doelstelling van Vrouwendag in Steenwijkerland is echter nooit veranderd. “Er was indertijd veel negativiteit, met name ook over de multiculturele samenleving. Wij wilden daar iets mee doen en organiseerden in het kader van Vrouwendag een feestelijke bijeenkomst. Het feest is voor alle vrouwen: of ze nou allochtoon, alleenstaand, gehandicapt of arm zijn”, vertelt Meijer. Die vrouwen weten hun weg naar het evenement inmiddels ook te vinden. Makken: “We zoeken ze op, via instellingen of ons netwerk. Als ze eenmaal zijn geweest, komen ze het jaar erop weer. Met hun vriendinnen.” Zowel VIPS als Vrouwendag is niet meer weg te denken uit Steenwijkerland. Vorig jaar kwamen er 1200 dames op af. “Groter dan Zwolle en dat zonder subsidie”, kan Margo van der Molen niet nalaten te zeggen. Laagdrempelig, gezellig en gratis, dat maakt het feest zo aantrekkelijk, denkt Meijer. “Het evenement is inmiddels groter dan we ooit hadden kunnen vermoeden, maar een professionele organisatie zou ik ons niet noemen.” Cindy Boerema: “Het hoeft niet perfect te zijn, als de vrouwen zich maar welkom en blij voelen.” Naast kraampjes van bedrijven uit de omgeving – ‘lekker over de markt flaneren’ – biedt Vrouwendag 2012 goodiebags, optredens van onder meer cabaretgroep Twee Recht Twee Averecht en workshops. www.vipssteenwijkerland.

bron: de stentor

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*