Fintessa: Over risico, rendement en toezicht

,
Fintessa-Column

Foute inschatting van risico renteswaps

Het miljardentekort van Woningcorporatie Vestia staat bij Martine Hafkamp van Fintessa centraal op Belegger.nl en NUzakelijk.nl. De te grote derivatenpositie plaatst vooral het begrip ‘derivaten’ nogal ongenuanceerd in een kwaad daglicht.
Dat journalisten misstanden aan het licht brengen en aan de kaak stellen is belangrijk. Berichten worden echter vaak zonder veel navraag of onderzoek overgenomen. Hafkamp benadrukt waar het probleem voor Vestia vandaan is gekomen. Dat is niet door het risicovolle karakter van derivaten, in dit geval renteswaps, maar door een verkeerd gebruik ervan. Derivaten, ofwel afgeleide producten, ontlenen hun waarde aan de waarde van een ander goed. De voornaamste derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Kenmerk van derivaten is gebruik voor speculeren of om juist risico’s te verkleinen! De derivaten van Vestia, renteswaps, hadden betrekking op de stand van de rente.
Lees de stelling van Hafkamp dat met swaps van korte renteverplichtingen voor een vaste lange rente niets mis is. De nadruk moet liggen op vragen waarom het toezicht faalde en waarom een woningcorporatie zo veel risico kon opbouwen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*