Mijlpaal van 100 miljoen .com domeinnamen doorbroken

Het gebruik van .com domeinnamen blijft wereldwijd het populairst. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Hostnet naar de groei van de top level domeinen (TLD’s). Het afgelopen jaar eindigden de meeste nieuwe domeinen op .com en groeide het domein relatief sneller dan domeinen met een vergelijkbare omvang. Inmiddels is het .com domein zelfs de mijlpaal van 100 miljoen domeinregistraties gepasseerd. In de Verenigde Staten verkiest men .com vaak boven hun landendomein, waardoor de groei van .us achterblijft. Dit is anders in Europa, waar de landendomeinen sterker groeien dan de .com voor Europeanen: .eu.

Groei domeinnamen vergelijkbaar met 2010
Van de TLD’s met meer dan 1 miljoen domeinnamen waren Australië, Brazilië, Canada, Spanje en Rusland vorig jaar relatief gezien het meest gegroeid. De groei voor Australië (.au), Brazilië (.br) en Canada (.ca) is vergelijkbaar met 2010. Het is opvallend dat deze percentages bovengemiddeld scoren, terwijl dit voornamelijk nationale registraties zijn. Rusland (.ru) groeide vorig jaar nog steeds met 15,4%. In 2010 behoorde Spanje (.es) met 4,8% nog tot een van de landen met de minste groei, maar in 2011 is dit percentage gestegen tot maar liefst 16%. Een mogelijke verklaring is dat meer Spanjaarden door de crisis zelf zijn gaan ondernemen.

Duitse .de domeinnaam grootste landendomein
De Duitse .de domeinnaam is het grootste landendomein ter wereld. Ondanks een absolute groei van bijna 700.000 domeinen heeft dit domein met 5% het laagste groeipercentage van alle TLD’s. De domeinnamen van Japan (.jp), Europa (.eu) en Denemarken (.dk) hebben net als in 2010 weinig groei doorgemaakt in 2011. Het aantal Chinese .cn domeinen is drastisch verminderd het afgelopen jaar. Dit komt onder andere doordat de administratieve regelgeving omtrent Chinese domeinnamen is aangescherpt.

Recordgroei .nl domeinnaam
Het afgelopen jaar is het Nederlandse .nl domein met ruim 607.300 gegroeid tot 4.799.750. Hiermee staat het .nl domein als landendomein wereldwijd op de derde plek. Het groeipercentage van 14,5% is nog niet eerder zo hoog geweest voor de Nederlandse domeinnaam. Het toenemend internetgebruik onder de bevolking verklaart de grote hoeveelheid .nl domeinnamen.

Nieuwe generieke extensies .tel en asia geflopt
De absolute aantallen van de generieke extensies .asia en .tel groeiden erg langzaam in 2011. De groei van het .tel domein voor contactgegevens valt tegen, omdat het gebruik ervan tot nu toe onvoldoende is geïntegreerd in het bedrijfsleven. Aan de aantallen kunnen we zien dat deze 2 generieke extensies eigenlijk zijn mislukt. Deze trend is ook te zien bij de aantallen van .mobi. Een aparte .mobi website is niet meer noodzakelijk voor smartphones. Door de snelle innovatie lijkt de .mobi extensie overbodig geworden.

Over Hostnet
Hostingprovider en domeinnaamaanbieder Hostnet is opgericht in 1999 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste providers van Nederland. Diensten als domeinnamen, e-mail, webhosting, virtual private servers (VPS) en dedicated servers worden aangeboden aan zowel de zakelijke- als de particuliere markt. Inmiddels beheert Hostnet 600.000 domeinnamen en 40.000 websites voor haar klanten. Hostnet is een financieel gezond en onafhankelijk bedrijf dat is gevestigd in Amsterdam en heeft 60 medewerkers. Meer informatie over Hostnet en haar diensten vindt u op: http://www.hostnet.nl.

De onderzoeksresultaten staan op de website van Hostnet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*