Tekort aan technisch personeel loopt op

Om deze trend te stoppen, heeft het Rijk de afgelopen jaren € 350 miljoen geïnvesteerd om meer studenten van technische opleidingen door te laten stromen naar de arbeidsmarkt, maar dit is tot dusver onvoldoende gelukt. Daarnaast kiezen studenten voor de bètaprofielen, onder andere door de hoge studiekosten, tegenwoordig vooral voor de zogenoemde zachte sectoren.

Platform Bèta en Techniek
‘Geen goede ontwikkeling’, zegt Rein Willems, oud-topman van Shell en nauw betrokken bij het Platform Bèta en Techniek, een platform om het bètaonderwijs te stimuleren. In een interview met de NOS vertelt hij dat er structurele wijzigingen nodig zijn. Installatiebedrijven, chemische fabrieken, raffinaderijen en de landbouw kampen immers al jaren met een tekort aan goed personeel.

Willems: ‘jongeren moeten weer interesse krijgen in techniek. We zien dat deze belangstelling al op de basisschool aan het verpieteren is. Daarom willen we dat de studenten op de pabo meer kennis krijgen van techniek, zodat zij [deze kennis] kunnen overbrengen aan hun toekomstige leerlingen. Ook vinden wij dat studenten op het vmbo en mbo les moeten kunnen krijgen van mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast willen wij beurzen uitreiken, zodat een technische studie voor een groter publiek haalbaar is.’

Onderzoeksinstituut ROA
Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (het ROA), onderdeel van de Universiteit van Maastricht, komt met een vergelijkbare conclusie. Het onderzoeksinstituut stelt dat de vraag naar technische krachten tot 2016 over de gehele linie – van vmbo- tot universitair geschoolden – groter blijft dan de uitstroom van de opleidingen.

Het ROA verwacht voornamelijk grote knelpunten bij technisch analisten, werktuigbouwkundigen, weg- en waterbouwkundigen en grafische vakkrachten. De verwachte tekorten lopen volgens het ROA vooral op doordat meer technici de komende jaren de sector verlaten, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen gaan.

FME-CWM
De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME-CWM ziet het tekort aan geschoolde technici als de belangrijkste bedreiging voor de technologische industrie. De organisatie merkt dat veel ondernemers die geconfronteerd worden met een tekort aan technisch personeel, genoodzaakt zijn hun medewerkers uit het buitenland te halen of om hun personeel zelf op te leiden.

Gertrud van Erp
Gertrud van Erp, landelijk secretaris van onderwijs, is het met Willems eens dat medewerkers uit het bedrijfsleven zelf les zouden moeten geven in techniekonderwijs. Van Erp: ‘deze ontwikkeling is nodig, omdat (basis)scholen verkeerde prikkels geven, het imago van [het] vmbo slecht is en er een (natuurlijke) uitstroom is van docenten in het techniekonderwijs. Daarom zullen er mensen vanuit de praktijk naar de scholen toe moeten komen om les te gaan geven.’

Ook is Van Erp het met Willems eens over het feit dat er betere voorlichting op basisscholen moet komen. Daarnaast vindt zij dat er bij de Cito-toets voortaan ook praktische vaardigheden moeten worden getest. Nu richt de toets zich nog hoofdzakelijk op taal en rekenen. Verder vindt Van Erp dat er nieuwe soorten scholen moeten komen, zoals een techno-mavo, of -havo.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*