Kabelrupsen: igus breidt haar montageservice uit

, ,

igus GmbH, toonaangevend fabrikant van kabelrupsen uit Keulen (D) met een vestiging in Soesterberg breidt haar montageservice uit. Al jaren is in speciale gevallen, zoals op de foto bij een treinwasinstallatie met een rijweg van 70m of een loskraan met een rijweg van 500 m, gebruikgemaakt van engineering en montage ter plaatse. igus heeft dat pakket nu in de breedte uitgebreid. De benodigde voorbereidingstijd voor de montageservice bedraagt 5 tot 10 dagen. Het igus-montageteam bestaat uit een aantal medewerkers die vanuit Duitsland werken en inmiddels heeft ook igus Nederland eigen mensen, zodat de voorrijtijden beperkt blijven. Na een eindcontrole heeft de klant de zekerheid dat een optimale oplossing bereikt is, indien gewenst inclusief keuringsrapport. Naast de complete montage ter plaatse garandeert igus het “jarenlang onderhoudsarm functioneren van de kabelrups”.

Verantwoordelijkheid voor de energietoevoer
Bij het samenstellen en vervolgens ter plaatse monteren moet met vele ingewikkelde technische
details rekening worden gehouden, reden waarom klanten er steeds meer toe overgaan,
de energietoevoer bij één aanbieder onder te brengen. Bij het monteren mogen kabels bijvoorbeeld niet onder spanning staan, elkaar kruisen of verdraaid zijn. Ook moeten bepaalde typen niet naast elkaar liggen. Er zijn bijvoorbeeld slangen die door de aard van het mantelmateriaal met elkaar kunnen verkleven en daarom gescheiden moeten blijven. “Op een grote werktafel, met alle beschikbare gereedschappen en montagemiddelen bij de hand, is het aanbrengen van alle onderdelen veel eenvoudiger dan op de bouwplaats”, aldus Ton van Veldhuijzen, verkoopleider igus Nederland.

Lastige technische details
Iets dergelijks geldt voor geleidegoten voor kabelrupsen: deze moet over de gehele lengte, soms
zelfs over afstanden van honderden meters, precies recht worden gemonteerd.
“De korte kanten tussen de delen van de bak mogen ten opzichte van elkaar niet verspringen. Ook moet rekening worden gehouden met de toleranties van het rijdende materieel in dwarsrichting.” De oplossing zou hier een zogenaamde ‘drijvende meenemer’ kunnen zijn, die voor compensatie van de tolerantie zorgt. Een ander voorbeeld zijn loodrecht hangende kabelrupsen,
bijvoorbeeld aan een stellingbedieningsapparaat. Hierbij moeten de versnellingen in dwarsrichting worden opgevangen. Deze versnellingen zouden bij het in beweging komen en afremmen namelijk de kabelrups uit de geleiding kunnen trekken.

Montage vooraf en installatiekwaliteit
Vele klanten kopen componenten en assembleren deze vervolgens zelf. Afhankelijk van de omstandigheden kan het voor een monteur erg lastig zijn om bijvoorbeeld op een kraan – in weer en wind op een hoogte van vele meters – de onderdelen van de kabelrupsen te monteren, daarna de kabels erin te plaatsen en deze aan te sluiten en eventueel van stekkers te voorzien. Daarvoor biedt igus GmbH de passende voormontage, meet het elk compleet pakket kabel voor kabel door en rolt het de complete kabelrups bijvoorbeeld op een trommel, waar hij bij het monteren ter plaatse eenvoudig weer kan worden afgerold.

Van gereedschapsmachines tot apparatenbouw
Uiterlijk van dat moment af kan de montage op twee manieren worden uitgevoerd:
(1) De klant kan de geprefabriceerde systemen zelf monteren, indien gewenst onder toezicht van igus; of (2) de gehele verantwoordelijkheid wordt in handen gelegd van het igus-montageteam, dat van tevoren al ter plaatse geweest is om eventuele problemen vast te stellen. Ton van Veldhuijzen: “Een van onze klanten vertelde onlangs dat hij vroeger met enkele medewerkers voor de gehele montage twee tot drie weken nodig had gehad. Wij zijn tegenwoordig in staat om dat hele proces in twee tot drie dagen af te werken, dankzij de ervaring van onze monteurs en de voormontage in de fabriek.” igus GmbH heeft deze montageservice recentelijk uitgebreid. Het wordt nu niet alleen meer voor grote projecten aangeboden, maar voor alle situaties. Het maakt daarbij niet uit of er bijvoorbeeld tien gereedschapsmachines moeten worden uitgerust, of dat er bij eindgebruikers bestaande oplossingen moeten worden omgebouwd. De dienstverlening bestaat uit een foutloze montage, zodat uitval voorkomen wordt, en een snelle ombouw, zodat de productie zo kort mogelijk onderbroken wordt. De logistieke inzet door de klant kan daardoor beperkt blijven.
Garantie en een eindrapport voor het gehele systeem zijn inbegrepen.

igus® heeft een keur aan lagermaterialen ontwikkeld, geschikt voor ontelbare toepassingen, die onder de naam iglidur® op de markt worden gebracht. De meeste glijlagers zijn gebaseerd op een vezelversterkt-thermoplastisch kunststof dat voorzien is van vaste smeerstoffen.

Het igus® programma van igubal® bestaat onder andere uit stangkoppen, gaffels, flenslagers en sferische clipslagers. De producten van strong>igubal® zijn geschikt voor roterende, lineaire en scharnierende bewegingen en zijn zelfinstellend.

Met de lineairgeleidingen van drylin®, waarvan de basis altijd kunststof is, kunt u door een veelvoud van variaties onbeperkt construeren. Alle geleidingen kunnen gebruikt worden in vuile en vochtige omstandigheden. Ze zijn licht in gewicht en snelheden tot 10 m/sec zijn mogelijk. Jaarlijks worden nieuwe kwaliteiten ontwikkeld ter vervanging van metalen varianten.

Elcee Holland B.V. heeft een indrukwekkende voorraad van de diverse kwaliteiten in huis en kan binnen 24 uur leveren.

Deze en andere producten van igus® kunt u vinden bij Elcee Holland B.V. Ook zijn wij te vinden tijdens de beurzen Industrial Automation & Drives 2012 en Technische Industriële Vakbeurs 2012.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*